Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis cercetarea de catre procurorii anticoruptie a fostului edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu, in libertate, considerand ca nu sunt motive suficiente pentru a-l aresta preventiv pentru 29 de zile. Decizia a f

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis cercetarea de catre procurorii anticoruptie a fostului edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu, in libertate, considerand ca nu sunt motive suficiente pentru a-l aresta preventiv pentru 29 de zile. Decizia a fost luata la o jumatate de ora de la expirarea ordonantei de retinere emisa de procurorii PNA pe numele lui si al altor doi presupusi complici. Dezbaterile privind eventuala arestare a lui Dumitru Sechelariu, Dorinel Ichim(sef al Serviciului Cadastru din Primaria Bacau) si Lucian Lucaci (fost viceprimar al Bacaului) a inceput, ieri in jurul orei 13,00, la Sectia 1 Penala a Tribunalului Bucuresti.
Fostul primar al Bacaului a fost adus la tribunal cu o duba a Politiei, impreuna cu ceilalti doi presupusi complici. Masina Politiei a fost trasa foarte aproape de scara, iar Sechelariu a coborat incadrat de cativa mascati.
Ordonantele de retinere pentru 24 de ore au fost emise de procurorii anticoruptie, marti in jurul orei 16.15, magistratii invinuindu-l pe fostul edil de luare de mita, abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si asociere in vederea comiterii de infractiuni, iar pe ceilalti doi, Dorinel Ifrim (sef al serviciului Cadastru din Primaria Bacau) si Laurian Lucaci (fost viceprimar), de complicitate la aceleasi fapte.

Afacerea Letea...

O parte dintre ilegalitatile comise de Sechelariu si apropiatii lui au fost descoperite de procurori in momentul verificarii documentelor ridicate de la Primaria Bacau, unele dintre ele aratand faptul ca fostul edil al municipiului a reusit sa obtina avantaje financiare si patrimoniale in folosul propriu si al celor care l-au ajutat. La timpul respectiv, surse locale ne-au precizat ca a survenit chiar in momentul in care Sechelariu negocia cu investitorii straini vanzarea unui pachet de actiuni de la fabrica de hartie Letea Bacau.
Ilegalitatile au fost confirmate si de rezultatele controalelor de la ocoalele silvice din Moldova, care au scos la iveala ca fosta conducere a Regiei ar fi dispus declasarea lemnului de calitate superioara si vanzarea catre Letea ca lemn pentru celuloza, la un pret pe trei sferturi decat cel al pietei.

...si terenurile

Toate firmele lui Dumitru Sechelariu au fost luate la puricat de anchetatori, totodata fiind evaluate si toate bunurile sale in vederea eventualei instituiri a sechestrului asigurator.
Dumitru Sechelariu, proprietar al societatilor Selena, Trustul de presa Desteptarea, Fabrica de hartie Letea, Institutul de proiectari General Proiect si alte patru firme in care unic asociat e Letea, a fost pus oficial sub acuzare la sfarsitul lunii februarie, pentru mai multe infractiuni conexe faptelor de coruptie in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si atribuirea de terenuri si lucrari preferentiale unor societati comerciale. La inceputul lunii aprilie, magistratii Sectiei a II-a a Serviciului Anchete Speciale au pus sub acuzare un expert evaluator si cinci consilieri din cadrul Consiliului Local Bacau, in dosarul in care Dumitru Sechelariu este cercetat in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice, unor societati comerciale.
Invinuirile aduse celor sase fac referire la schimburi si supraevaluari de terenuri, unul dintre cei audiati fiind expertul evaluator Viorel Radu, acuzat de marturie mincinoasa pentru ca ar fi realizat o expertiza privind doua terenuri din municipiul Bacau, estimate la 2,4 miliarde de lei, in loc de 60 de milioane de lei, cat era valoarea lor reala. Anchetatorii cerceteaza modul in care au fost achizitionate terenurile, suspectand faptul ca ar fi fost cumparate de Sechelariu in nume propriu si schimbate apoi cu Primaria Bacau.
Ceilalti cinci actuali si fosti angajati ai consiliului local audiati de procurori, Dumitru Popa, George Bogatu, Emil Pintilie, Ilie Barzu si Vasile Dragusanu, au fost pusi oficial sub acuzare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obtine foloase necuvenite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.