Intreaga Rusie a sarbatorit, pe 6 iunie, data nasterii marelui sau poet si scriitor Alexander Puskin (1799-1837). Timp de doua secole, proza si poemele lui Puskin au stapanit mintile rusilor. In prezent, Rusia continua sa dezvaluie misterele vietii p
Intreaga Rusie a sarbatorit, pe 6 iunie, data nasterii marelui sau poet si scriitor Alexander Puskin (1799-1837). Timp de doua secole, proza si poemele lui Puskin au stapanit mintile rusilor. In prezent, Rusia continua sa dezvaluie misterele vietii private si pline de evenimente ale scriitorului. Din pacate, tinerii rusi din ziua de azi cunosc foarte putin despre opera poetului. De vina sunt televizorul, internetul, fiind foarte greu sa mai faci noile generatii sa citeasca. Cu toate acestea, se spune ca Puskin este aerul pe care il respira orice rus, iar tinerii sunt avertizati ca Puskin este in genele rusesti: toti rusii vorbesc limba pe care el a creat-o in cea mai mare parte. De aceea, tara il sarbatoreste in fiecare an, cu poeti profesionisti si amatori care se aduna la monumentul din Bulevardul Tverskoi, in centrul Moscovei. Nici mass-media nu il uita, intreaga saptamana fiind dedicata, la televiziuni, adaptarilor dupa operele sale. Nu exista riscul ca Puskin sa fie uitat: fiecare era a istoriei rusesti are un Puskin. In vremurile sovietice, marele poet era considerat un profet al revolutiei. Dupa aceasta epoca, oamenii si-au amintit de avertismentul lui referitor la o revolta ruseasca, pe care a numit-o "fara sens si fara mila". Secolul 21 a savurat deja glumele nepublicabile ale poetului, chiar tiparind si publicand o intreaga colectie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.