Feroviarii au anuntat ca din aceasta dimineata, ora 7.00, declanseaza o greva pe termen nelimitat pe calea ferata, nemultumiti de faptul ca, "in cele 80 de zile de negocieri nu s-a reusit incheierea contractelor colective de munca 2005/2006, iar conc
Feroviarii au anuntat ca din aceasta dimineata, ora 7.00, declanseaza o greva pe termen nelimitat pe calea ferata, nemultumiti de faptul ca, "in cele 80 de zile de negocieri nu s-a reusit incheierea contractelor colective de munca 2005/2006, iar concilierea conflictelor colective de munca declansate la trei dintre societatile feroviare au esuat".
Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane (FSRV) si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR), organizatoarele protestului cer cresterea salariilor ceferistilor cu 10%, tinand cont de indicele preturilor de consum si rata inflatiei prognozata pentru anul 2005-2006, acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare si conditii mai bune de munca. Protestul se desfasoara cu respectarea prevederilor Legii 168/1999, urmand a fi asigurate serviciile esentiale, respectiv cel putin o treime din activitatea normala. De asemenea, trenurile surprinse in parcurs la momentul declansarii grevei isi continua circulatia pana la destinatia finala. Angajatii din miscare-comercial (controlori de bilete, impiegati de miscare si casierele), care anuntasera initial ca participa la greva, au renuntat la protest in ultimul moment.
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, i-a avertizat ieri pe sindicalistii feroviari sa nu "cada in pacatul de a face o greva" care sa le aduca prejudicii. "Eu consider ca trenurile trebuie sa circule 100%", a spus Dobre. De asemenea, MTCT ar putea ataca in instanta greva sindicalistilor, iar negocierile cu ceferistii vor avea loc pana in ultimul moment. Ministrul a reafirmat ca, la finele anului trecut, CFR SA avea datorii de 19.900 de miliarde de lei, din care 4350 de miliarde de lei reprezinta restante din impozitele retinute la sursa. "Acest lucru inseamna ca s-au luat banii de la salariati si nu s-au varsat la buget, asigurarile sociale, de sanatate etc. De aceea nu poate fi facuta in acest an nici o crestere salariala si nici suplimentarea numarului de tichete de masa", a spus Dobre. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.