Chirurgii din Institutul de Chirurgie si Transplant Renal din Cluj au realizat, pentru prima data in Romania, un transplant solitar de pancreas in scopul tratamentului diabetului zaharat insulinodependent, de tip I.
In noaptea de 5 spre 6 iuni
Chirurgii din Institutul de Chirurgie si Transplant Renal din Cluj au realizat, pentru prima data in Romania, un transplant solitar de pancreas in scopul tratamentului diabetului zaharat insulinodependent, de tip I.
In noaptea de 5 spre 6 iunie, ca urmare a colaborarii cu Agentia Nationala de Transplant, care a permis recoltarea de organe de la un donator in moarte cerebrala din Centrul de Transplant Timisoara (un rinichi si un pancreas) au fost transplantate in Centrul Regional de Transplant Cluj, a declarat profesorul Mihai Lucan, directorul spitalului din Cluj. Dupa evaluarea listei de asteptare pentru primitorii de grup A, a fost identificata o pacienta de 24 ani, cu diabet zaharat insulinodependent, tip I, dar fara complicatiile tardive caracteristice evolutiei necontrolate a diabetului. Este pentru prima data in Romania cand se realizeaza un transplant solitar de pancreas in scopul tratamentului diabetului zaharat insulinodependent, tip I, a adaugat directorul Lucan. "Mediatizarea operatiei de transplant multiplu de acum zece zile ne-a ajutat foarte mult. Familia unei alte persoane aflata in moarte cerebrala si-a dat acordul pentru donarea unor organe. Este vorba despre un pacient de 51 de ani care a suferit un accident cerebral. Avea hemoragie cerebrala", a declarat medicul Dorel Sandesc, seful Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.
Potrivit acestuia, rudele pacientului aflasera din presa de cazul care a avut loc in urma cu zece zile si si-au dat imediat acordul ca medicii sa preleveze organele de care aveau nevoie. "Din motive de compatibilitate s-au prelevat doar rinichii si pancreasul", a adaugat doctoral Sandesc. Pancreasul si unul dintre rinichi au fost donate unor pacienti din Cluj. Al doilea rinichi a fost transplantat unei femei de 48 de ani din Timisoara, care face dializa de 15 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.