In cadrul discutiilor care au avut loc in ultimele doua zile intre ministrii de Finante ai Uniunii Europene se poate spune ca s-au tras concluziile asupra efectelor negative, din punct de vedere economic, ale votului impotriva Constitutiei Europene a

In cadrul discutiilor care au avut loc in ultimele doua zile intre ministrii de Finante ai Uniunii Europene se poate spune ca s-au tras concluziile asupra efectelor negative, din punct de vedere economic, ale votului impotriva Constitutiei Europene acordat de catre Franta si Olanda. Astfel, ministrii intruniti la Luxembourg au decis o sustinere cat mai puternica pe viitor a monedei europene, in ciuda faptului ca unele oficialitati au propus o renuntare la euro, facand din moneda unica tapul ispasitor al esecului suferit atat de Constitutie, cat si, precum este cazul Italiei, de economia nationala. Trebuie amintit insa ca, in urma dublei respingeri a Constitutiei, moneda europeana a suferit o depreciere drastica. Drept urmare, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, aflat ieri intr-o vizita la Beijing, la o intalnire a presedintilor bancilor centrale, a lansat un apel de sustinere a devizei europene, calificand drept ''absurde'' speculatiile privind esecul monedei unice. Aceeasi pozitie, insa cu ceva mai multa vehementa, a fost sustinuta si de catre primul-ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Acesta a calificat discutiile pesimiste privind viitorul euro ca fiind "de-a dreptul stupide", se arata intr-un comunicat AP. "N-avem timp de pierdut cu aceste speculatii", a completat acesta in cadrul reuniunii. Intrucat marea problema ramane in momentul de fata viitorul Constitutiei, ministrii de Finante trebuie sa se pronunte zilele acestea asupra punctului-cheie al Consiliului European din 16-17 iunie, respectiv bugetul european pe perioada 2007-2013. Discutiile vor fi insa cu atat mai grele cu cat Marea-Britanie si-a afirmat suspendarea organizarii unui referendum asupra Constitutiei Europene. Jack Straw, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a afirmat la inceputul saptamanii ca tara sa nu va organiza un referendum asupra Tratatului constitutional pana in momentul in care liderii europeni nu se vor intalni ca sa analizeze toate consecintele celor doua esecuri.

Integrarea europeana nu este amenintata

In completarea discutiilor purtate la Luxembourg, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat ca evolutia Europei catre o piata unica nu va fi afectata de dubla respingere a Tratatului constitutional. "Avansam foarte incet, dar avansam catre unificarea pietei", a subliniat acesta. "Costul ritmului scazut este evident ca va fi foarte ridicat. Nu trebuie insa sa ne inselam asupra directiei de urmat", a declarat Trichet.

Europa are nevoie de reforme

Mai multi lideri europeni au avansat, la sfarsitul saptamanii trecute, ideea reducerii ratei dobanzii in tarile care au nevoie de un mai mare sprijin economic. Aceste afirmatii veneau insa pe fondul speculatiilor despre o posibila renuntare la moneda unica, intr-un moment de incertitudine economica in care se faceau auzite tot mai multe voci critice. Presedintele Bancii Centrale Europene a negat insa toate aceste speculatii. Rata dobanzii va ramane neschimbata, la plafonul de doi la suta. Si asta fiindca, declara Trichet, Europa are un potential de crestere foarte mare, pe care aceasta rata il sustine, deopotriva, cu rata de zero la suta pe termen scurt. Schimbarea situatiei economice din Uniune nu trebuie asteptata dinspre Banca Centrala, ci fiecare tara va trebui sa adopte reforme urgente. Acestea ar fi impuse, completa oficialul european, de pretul ridicat al petrolului si de scaderea increderii mediului de afaceri. "Mediul economic este extrem de favorabil cresterii si crearii de noi locuri de munca, deoarece rata dobanzii pe termen scurt este zero, iar cea pe termen lung este la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.