Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov cere oligarhilor rusi sa aduca acasa sumele uriase pe care le-au "sifonat" peste hotare, evaluate, se pare, la peste 1.000 miliarde de dolari. Intr-un interviu acordat ziarului britanic "The Sunday Times",
Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov cere oligarhilor rusi sa aduca acasa sumele uriase pe care le-au "sifonat" peste hotare, evaluate, se pare, la peste 1.000 miliarde de dolari. Intr-un interviu acordat ziarului britanic "The Sunday Times", citat de cotidianul rus "Pravda", Gorbaciov sustine ca, in cazul in care nu fac acest lucru, sumele respective ar putea fi declarate de justitie ca fiind dobandite pe cai ilegale si folosite apoi in beneficiul Rusiei. Presa britanica a interpretat declaratia fostului lider rus ca fiind directionata in primul rand spre miliardarul Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea.
In context, Gorbaciov a sustinut "planul riscant" al lui Vladimir Putin prin care a oferit amnistie lui Abramovici si altor magnati daca readuc in Rusia averile uriase pe care le-au dus in afara granitelor. Referindu-se concret la procesul lui Hodorkovski, Gorbaciov s-a declarat incapabil de a intelege de ce unii, in Occident, il trateaza ca un erou. Este adevarat, adauga Gorbaciov, ca este un om de afaceri talentat. Si-a inceput afacerile inca de pe vremea presedintiei sale si a avut prilejul sa-l cunoasca, dar "talentul sau de evazionist fiscal l-ar fi dus, in SUA, de mult in spatele gratiilor". Pe de alta parte, "Pravda" a reluat un interviu al lui Vladimir Kolesnikov, adjunctul procurorului general, difuzat duminica de canalul rus de televiziune NTV, in care a anuntat ca scandalul in jurul afacerii Yukos nu s-a incheiat, noi acuzatii urmand sa fie aduse membrilor conducerii acestei companii. De data aceasta, preciza Kolesnikov, acuzatiile nu au caracter economic (evaziune fiscala sau fraude), unii manageri fiind acuzati chiar de crima. Kolesnikov a mentionat, in acest context, numele lui Leonid Nevzlin, coproprietar al Yukos, fugit in Israel, si care s-ar afla in spatele campaniei ample mediatice in sprijinul lui Hodorkovski si a apropiatilor acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.