Teatrul ACT si Primaria Sectorului 1 au lansat ieri proiectul extrACT, menit sa reabiliteze interesul pentru teatru in liceele bucurestene. Toti participantii la conferinta de presa - Roxana Crisan, Marcel Iures si Bogdan Budes din partea Teatrul ACT
Teatrul ACT si Primaria Sectorului 1 au lansat ieri proiectul extrACT, menit sa reabiliteze interesul pentru teatru in liceele bucurestene. Toti participantii la conferinta de presa - Roxana Crisan, Marcel Iures si Bogdan Budes din partea Teatrul ACT, regizorul Peter Kerek, si Ileana Burloiu, director al Colegiului German Goethe - s-au aratat ingrijorati de faptul ca modalitatile preferate de petrecere a timpului liber sunt, pentru liceeni, navigarea pe Internet si programele de televiziune de o calitate indoielnica, cand ar putea sa "consume" divertisment artistic nemijlocit si de calitate. Mai multi oameni de cultura au luat taurul de coarne si au croit acest proiect, care incearca sa combine nevoia de divertisment interactiv cu cel formativ. Mai precis, tinerii sunt cautati in chiar mediul in care se petrec activitatile educative, adica la scoala, si sunt atrasi sa participe la nasterea actului artistic. Astfel, ei se transforma din spectatori in participanti directi la actul artistic.
Iata cum va functiona "bucataria interna" a proiectului: tinerii elevi de liceu vor fi atrasi in actul artistic teatral prin distribuirea lor in spectacole-lectura, alaturi de actori profesionisti, sub indrumarea unui regizor de teatru, spectacolele urmand sa fie reprezentate cu participarea colegilor si a profesorilor. Aceste activitati vor duce, implicit, la cresterea numarului de spectatori de teatru cu varste intre 14 si 18 ani, fete si baieti, si la marirea frecventei/revenirii acestora in mediul teatral. Spatiul principal, dar ne-exclusiv, de evaluare este spatiul Teatrului Act. Participantii la proiect - elevii-actori, elevii-spectatori si profesorii - vor fi monitorizati, iar evaluarea rezultatelor proiectului va fi realizata de add, o organizatie non-profit.
Propus primarului Andrei Chiliman intr-o audienta obisnuita, extrACT a fost acceptat in principiu inca din timpul prezentarii, pilotul proiectului primind unda verde in mai putin de doua saptamani. Textele propuse pentru prima faza a proiectului extrACT sunt "Chatroom", de Enda Walsh (traducere de Bogdan Budes) si "Oleanna", de David Mamet (traducere de Andreea Vulpe si Cristi Juncu). Ambele texte trateaza teme familiare universului tinerilor, sunt texte noi, in premiera, nereprezentate inca pe nici o scena profesionista de teatru din Romania. Tinerii selectati de regizorul Peter Kerek dintre elevii Colegiului German Goethe vor avea astazi prima reprezentatie la Teatrul ACT, urmand ca spectacolele sa fie prezentate pana vineri inclusiv. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, cu mentiunea ca elevii Colegiului Geraman Goethe vor avea acces cu prioritate. extrACT se va desfasura in cel putin zece licee bucurestene si va dura pana la sfarsitul anului scolar 2005-2006. Rezultatele cercetarii vor fi facute publice sub forma unei brosuri si a unui CD de prezentare multimedia si vor fi prezentate Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei si Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.