Constranse de explozia preturilor, dar si incurajate de investitia sigura si cu randament mare, mai multe banci au plusat puternic in ultima vreme in ce priveste creditarea ipotecara. In cea mai mare parte a fost vorba de prelungirea fara precedent a

Constranse de explozia preturilor, dar si incurajate de investitia sigura si cu randament mare, mai multe banci au plusat puternic in ultima vreme in ce priveste creditarea ipotecara. In cea mai mare parte a fost vorba de prelungirea fara precedent a perioadelor de rambursare a creditelor pentru locuinte, si, in unele cazuri, de scaderea abrupta a dobanzii.
Ieri a venit randul Finansbank sa lanseze o astfel de oferta. Banca a infiintat o societate de credit ipotecar, Finans Credit Ipotecar, care se ocupa in exclusivitate de un imprumut pe o perioada de pana la 30 de ani.
Desi lansat ca "premiera" de Ina Stet, unul dintre administratorii noii societati, imprumutul de la Finans Credit Ipotecar are cel mai mare interval, dar dupa cel disponibil la Volksbank, care acorda credite chiar pentru perioade mai mari de 30 de ani. Creditul este numai in euro, cu o dobanda care variaza in functie de suma finantata, intre 8,75% si 8,99%.
Suma maxima este de 250.000 euro, iar cea minima 5.000 euro. Rata lunara nu poate depasi, conform legii, 35% din venitul net familial al solicitantului. Creditul se acorda pentru achizitia sau constructia de locuinte, avansul necesar fiind de 25% din valoarea investitiei, care poate fi chiar terenul proprietate personala pe care se face constructia. Acesta va fi evaluat pentru a i se stabili valoarea curenta de piata.
Solicitantul are nevoie de asigurare de viata si asigurarea imobilului.
Se pune ipoteca de rangul I asupra imobilului ce face obiectul investitiei. Comisioanele aferente acordarii creditului se fac raportat la valoarea investitiei si nu a creditului (care nu poate fi mai mare de 75% din valoarea totala a proiectului). Atat rambursarea in avans a ratelor, cat si intarzierile sunt "sanctionate" cu un procent de 3% peste dobanda.
Varsta minima a solicitantului trebuie sa fie de 18 ani, iar o conditie suplimentara este ca indiferent de contributia familiei, acesta sa aiba un venit stabil. Varsta maxima depinde numai de asigurator care decide sa dea sau nu o polita de viata solicitantului de credit.

Pana la varsta de pensionare

Volksbank pe de alta parte a realizat ca nu termenul in sine conteaza, ci durata pe care persoana fizica obtine un venit regulat.
Banca ofera un credit ipotecar pe o perioada de peste 30 de ani de pana la 100.000 de euro.
Noutatea o reprezinta marirea perioadei de rambursare, care se poate intinde acum pe un interval ce poate depasi si 30 de ani. Practic, nu exista o limita referitoare la perioada de rambursare, aceasta fiind data de varsta de pensionare a solicitantului.

25 de ani cu dobanda de 13% la lei

Recent, BCR a lansat un credit similar, dar pe 25 de ani si numai in lei, destinat cumpararii sau construirii de locuinte, case de vacanta sau pentru cumpararea de teren intravilan. Clientul poate opta pentru o dobanda fixa de 13% pe primii 5 ani (calendaristici), iar pentru restul perioadei pana la scadenta.
Dobanda se calculeaza in functie de cotatia BUBOR la 6 luni la care se adauga 3 puncte procentuale.
Suma maxima ce poate fi imprumutata depaseste mult "posibilitatile" celorlalte banci, ajungand la 500.000 echivalent euro.
Si BancPost a plusat recent la creditul pentru locuinte. Perioada de rambursare a imprumutului a fost urcata de la 20 la 25 %, avansul necesar a scazut de la 25% la 20%, iar dobanzile au fost scazute si la euro si la lei, la 10,9%, respectiv 7,5%. BancPost ofera gratuit analiza dosarului de credit si consultanta financiara, formula adoptata de majoritatea bancilor cu oferte in domeniu. De multe ori nu este insa nici o diferenta fata de cei care cer pe fata banii pentru aceste servicii, "gratuitatile" fiind cuprinse in rate si comisioane.
Preaprobarea imprumutului se face in maximum 48 de ore.
Alpha Bank a dat tonul acestei tendinte in prima parte a acestui an cand a coborat dobanda de la 19% la 14% pentru o valoare mai mare de doua miliarde lei.
Creditul ipotecar oferit de Alpha Bank are o dobanda pentru euro de 9%, pentru o valoare de pana la 50.000 de euro, pe perioada nelimitata, si de 9,5% pe o perioada cuprinsa intre 15 si 25 de ani, la creditul ipotecar in lei dobanda fiind de 16% pentru o valoare de pana la doua miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.