China isi va face moneda nationala total convertibila, a anuntat vicepremierul chinez Huang Ju, in cadrul unei importante conferinte bancare ce are loc la Beijing. "Vom relaxa, treptat, restrictiile la tranzactiile de pe piata de capital, cu scopul d
China isi va face moneda nationala total convertibila, a anuntat vicepremierul chinez Huang Ju, in cadrul unei importante conferinte bancare ce are loc la Beijing. "Vom relaxa, treptat, restrictiile la tranzactiile de pe piata de capital, cu scopul de a se ajunge la convertibilitatea totala a yuanului", a spus Huang Ju, citat de presa chineza de ieri.
Dupa cum se stie, yuanul nu este liber convertibil la investitiile directe sau la imprumuturile externe. Conform legislatiei in vigoare, cursul unui dolar american este acum de 8,28 yuani. Partenerii importanti ai Chinei, indeosebi SUA si Uniunea Europeana, exercita de mai multe luni presiuni pentru a o determina sa-si flexibilizeze regimul schimburilor valutare. In acest context, apare ca semnificativa declaratia vicepremierului chinez, care a promis sa respecte obligatiile pe care si le-a asumat fata de OMC de a-si deschide sectorul financiar institutiilor internationale de profil.
Potrivit lui Huang, Beijingul va incuraja firmele straine sa participe la reformarea companiilor de stat chineze si a promis reformarea, treptata, a sistemului bancar, un loc prioritar ocupand Banca Centrala a Chinei si Banca Industriala si Comerciala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.