Locuitorii din mai multe zone ale tarii au fost avertizati ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sa se pregateasca pentru a face fata unor noi inundatii care sunt anuntate saptamana aceasta, dupa ce hidrologii au prognozat ca vor
Locuitorii din mai multe zone ale tarii au fost avertizati ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sa se pregateasca pentru a face fata unor noi inundatii care sunt anuntate saptamana aceasta, dupa ce hidrologii au prognozat ca vor urma zile cu ploi abundente in aproape toate regiunile.
Un sfert din teritoriul Romaniei risca sa fie lovit de potop, in urmatoarele cinci zile fiind prognozate precipitatii de 25 de litri pe metru patrat in Banat, Oltenia, Muntenia si in sudul Moldovei, potrivit avertizarilor meteo transmise de MMGA catre Prefecturi. Ieri a plouat in cateva zone, iar azi vor cadea precipitatii abundente in Banat, Oltenia si Moldova, dupa care incepand de miercuri si pana vineri aria precipitatiilor se va extinde pe tot teritoriul Romaniei.
"Nu vor fi inundatii foarte grave, insa totul depinde de intervalul in care vor cadea precipitatiile. Daca va ploua abundent timp de mai mult de sase ore, vor fi posibile inundatii mai ales in zonele situate in apropierea cursurilor de ape", a declarat ieri Ion Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). "Zona cea mai vulnerabila in fata inundatiilor ar fi bazinul Olteniei, arealul cuprins intre cursurile Jiului si Argesului. (...) Ce recomandam populatiei?... Sa baricadeze ferestrele, orificiile de la case cu lemne, saci de nisip. De asemenea, sa curete rigolele si santurile. Sunt masuri primare care pot preveni un dezastru, siroaiele de apa fiind dirijate in alte directii decat curtea omului", a afirmat Petre Stanciu, directorul Administratiei Nationale de Hidrologie (ANH).
Toate Prefecturile din tara au primit avertizari meteo, iar cateva judete au primit chiar "avertizari speciale". Este vorba despre Maramures, Satu-Mare, Cluj, Bihor, Sibiu, Alba, Mures, Arad, Timis, Hunedoara, Mehedinti, Valcea, Prahova si Buzau, zone in care precipitatiile pot atinge 25 de litri pe metru patrat. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, este de parere ca ploile "nu vor lua prin surprindere" autoritatile locale. "Eu zic ca s-au invatat, mai ales cu evenimentele din ultima perioada, iar la nivel local toata lumea este pregatita de interventie", a afirmat ministrul, aratand insa ca nu este la curent daca autoritatile locale dispun de saci de nisip sau alte solutii pentru evitarea unor inundatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.