In timp ce mecanicii de locomotiva, angajatii din comunicatii feroviare si cei din depouri intra de maine in greva, controlorii, impiegatii de miscare si casierele au anulat-o din nou

In urma consultarii membrilor de sindicat, Federati

In timp ce mecanicii de locomotiva, angajatii din comunicatii feroviare si cei din depouri intra de maine in greva, controlorii, impiegatii de miscare si casierele au anulat-o din nou

In urma consultarii membrilor de sindicat, Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane (FSRV) si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) au anuntat declansarea unei greve pe o perioada nedeterminata. Surprinzator, angajatii din Miscare-Comercial (controlorii de bilete, impiegatii de miscare si casierele) au renuntat la greva generala, administratia oferind tichetele de masa solicitate.
Mecanicii de locomotiva subliniaza ca declansarea grevei este cauzata de faptul ca in cele 80 de zile de negocieri nu s-a reusit incheierea contractelor colective de munca si ca urmare a esecului concilierii conflictelor colective de munca declansate la cele trei societati feroviare. Discutiile purtate din momentul declansarii conflictelor si pana in prezent cu factori de decizie din Guvernul Romaniei si Ministerul Transporturilor nu au dus la nici un rezultat de natura sa rezolve situatia conflictuala.
Principalele revendicari care constituie motivul declansarii conflictelor vizeaza cresterea salariilor tinand cont de indicele preturilor de consum si rata inflatiei prognozata pentru anul 2005-2006, acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare si starea necorespunzatoare a conditiilor de munca.
Ceferistii anunta ca pe parcursul grevei vor fi asigurate serviciile esentiale, respectiv cel putin o treime din activitatea normala, trenurile care vor circula pe perioada grevei in cadrul serviciilor esentiale urmand a fi negociate cu societatile la care se declanseaza greva. Trenurile surprinse in parcurs la momentul declansarii grevei isi vor continua circulatia pana la destinatia finala.
Cu toate ca la sfarsitul lunii trecute, feroviarii din Miscare-Comercial, infrastructura si instalatii anuntau ca intra in greva generala timp de trei zile, liderul Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial, Ioan Molea, a spus ieri ca sindicalistii pe care ii reprezinta au renuntat la protest sperand ca, la intalnirea pe care o vor avea in 16 iunie, administratia sa ofere si majorarea de salarii ceruta.
"La ultima intalnire pe care am avut-o impreuna cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai Administratiei Cailor Ferate am obtinut promisiunea ca vor fi acordate tichetele de masa. Asta nu inseamna ca nu ne vom duce la bun sfarsit lupta sindicala. Incepand cu 16 iunie vom hotari calendarul actiunilor de proteste", ne-a declarat Ioan Molea, presedintele Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.