Procurorii PNA au preluat de la comisarii Garzii Financiare un dosar privind afacerile ilegale cu bauturi alcoolice derulate in judetul Constanta, in urma carora au fost create, bugetului de stat, prejudicii de sute de miliarde de lei. Procurorii au

Procurorii PNA au preluat de la comisarii Garzii Financiare un dosar privind afacerile ilegale cu bauturi alcoolice derulate in judetul Constanta, in urma carora au fost create, bugetului de stat, prejudicii de sute de miliarde de lei. Procurorii au dispus declansarea cercetarilor pentru infractiuni de coruptie, printre care evaziune fiscala si spalare de bani.
Garda Financiara Constanta a predat PNA toate documentele firmelor implicate in producerea si comercializarea ilicita a unor bauturi alcoolice, precum si rezultatele investigatiilor efectuate pana la aceasta data de catre comisarii institutiei. Conform anchetatorilor, din datele puse la dispozitia procurorilor anticoruptie rezulta ca societatea comerciala Vinalcool Company SA Constanta s-ar fi aprovizionat cu materie prima pentru producerea de bauturi spirtoase de la mai multe firme fantoma din judetele Brasov, Teleorman, Olt, Constanta, Valcea, Ilfov si din Bucuresti, creand un prejudiciu la bugetul de stat de sute de miliarde de lei.

Returnarile de TVA

Potrivit anchetatorilor, din investigatii s-a mai stabilit ca, prin incalcarea Legii contabilitatii si a Legii privind controlul fiscal, societatea constanteana s-a sustras de la plata impozitului pe profit, inregistrand in contabilitate aproape 200 miliarde lei, reprezentand costurile produselor achizitionate de la furnizori care nu isi desfasoara activitatea la sediul social declarat.
In plus, firma ar fi beneficiat de importante rambursari ilegale de TVA, procurorii urmand sa stabileasca valoarea totala a acestora, precum si persoanele care se fac vinovate de prejudiciul creat statului. Conform sefului Garzii Financiare Constanta, Cornel Garimovici, vinovati pentru aceste tranzactii sunt administratorii din acea perioada ai SC Vinalcool Company SA, Erol Memet si Lavinia Tudor.
Desi activitatea firmei a fost sistata, politistii constanteni au descoperit, la sfarsitul saptamanii, ca aceasta functioneaza pe timpul noptii, la fata locului fiind gasite peste cinci tone de bautura imbuteliata.

Sticlele se spala la grupul sanitar

Conform unor surse, nici din punct de vedere sanitar lucrurile nu stau prea bine la SC Vinalcool Company SA. Anchetatorii sustin ca bautura care curge pe jos este recuperata. Sticlele returnate de magazine sunt aduse inapoi, lasate pana fac viermi. Sunt spalate doar cu apa rece, intr-o cada, in grupul sanitar...
De altfel, in urma cu cateva luni, SC Vinalcool Company a fost vizitata de inspectorii Directiei de Sanatate Publica, care au amendat-o cu 15 milioane.
Oficial, sanctiunea s-a dat pentru ca la vestiarele femeilor era mizerie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.