Vicepresedintele PD Cezar Preda, alaturi de Radu Berceanu, au depus ieri Motiunea "Romania puternica, Romania social-democrata. O noua etapa, aceleasi idei", cu care se vor inscrie in cursa pentru sefia partidului la Conventia Nationala din 25 iunie.
Vicepresedintele PD Cezar Preda, alaturi de Radu Berceanu, au depus ieri Motiunea "Romania puternica, Romania social-democrata. O noua etapa, aceleasi idei", cu care se vor inscrie in cursa pentru sefia partidului la Conventia Nationala din 25 iunie. Sustinatori ai acestei motiuni sunt si vicepresedintii Dan Vasiliu si Corneliu Turianu. Cei doi au mentionat ca au adunat cele 35 semnaturi necesare si spera sa obtina si cele zece hotarari ale Consiliilor Directoare judetene favorabile. Ei au invocat un blocaj pe care l-au resimtit, in conditiile in care toti ministrii PD au semnat pentru motiunea Boc-Videanu, lasand sa se inteleaga ca, in teritoriu, s-au facut unele presiuni pentru sustinerea documentului de orientare populara. "Este clar ca s-a folosit autoritatea pentru a aduce majoritatea la ordin", a spus Cezar Preda.
Cei doi vicepresedinti au explicat ratiunile pentru care ei sunt convinsi ca nu trebuie schimbata orientarea doctrinara a partidului. Radu Berceanu a citat date dintr-un studiu amplu de uz intern, efectuat in 2004, din care rezulta ca 72% din cetatenii Romaniei au optiuni prin care pot fi incadrati in electoratul de stanga. In aceste conditii, a sustinut Berceanu, schimbarea orientarii PD este o greseala si un demers fara argumentatie, care lasa PSD sa se dezvolte linistit pe segmentul de stanga, urmand ca PD sa ramana fara votanti.
In opinia liderului democrat, PD trebuie sa ramana o formatiune social democrata si sa nu lase acest culoar liber pentru PSD, "un partid post-comunist, si prin apucaturi si prin persoane". Berceanu a facut si o comparatie in privinta schimbarii doctrinei PD, cu care partidul a castigat alegerile generale si prezidentiale: "Ne-am construit o casa cu chiu cu vai, acum am ajuns sa-i punem si termopane, am facut si o gradinita in fata, suntem foarte bine si ne mutam in alta parte si o lasam vraiste sa intre hotii in ea, pentru ca vreo doi-trei vor sa se mute in centru, pentru ca li se pare ca in cartier, acolo, nu mai traiesc bine". El a adaugat: "Pentru prima data in istoria omenirii, un partid, la cinci luni dupa castigarea alegerilor si aflat pe primul loc in sondajele de opinie, se schimba cu totul, trecand de pe stanga pe dreapta" si derutand astfel electoratul.
Lumina de la Cotroceni
Cei doi initiatori ai motiunii social-democrate au incercat sa explice si faptul ca "Emil Boc este cel mai social-democrat dintre social-democrati", sustinand ca "virajul" acestuia catre orientarea populara nu ar trebui sa aiba drept cauza decizia Partidului Socialistilor Europeni (PSE), din 19 mai de la Paris, care a decis primirea in randurile sale a PSD, dar nu si a PD. Berceanu si Preda au mentionat ca PSD avea alta foaie de parcurs, isi alesese un nou presedinte la Congres, in timp ce PD nu isi clarificase aceste probleme. Mai mult, cei doi au amintit ca in 24 iunie are loc Congresul PES, data stabilita de un an de zile, iar daca liderii PD voiau sa devina membri ai PES trebuiau sa stie acest lucru si sa nu convoace Conventia Nationala in 25 iunie. Radu Berceanu a admis ca, la fel ca si contracandiatii Boc-Videanu, a facut o vizita la Cotroceni, sambata, pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu, dar nu a dorit sa dezvaluie nimic din dialogul cu seful statului.
Emil Boc a depus duminica motiunea populara "Romania prospera, Romania democrata", cu care va candida in tandem cu Adriean Videanu la conducerea PD. (A.H.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.