Emil Boc se pregateste pentru iesirea din interimat si instalarea pentru urmatorii patru ani la conducerea PD. Desi, oficial, hotararea o vor lua delegatii la Conventia Nationala extraordinara de la sfarsitul acestei luni, lucrurile par lamurite de p

Emil Boc se pregateste pentru iesirea din interimat si instalarea pentru urmatorii patru ani la conducerea PD. Desi, oficial, hotararea o vor lua delegatii la Conventia Nationala extraordinara de la sfarsitul acestei luni, lucrurile par lamurite de pe acum.
In primul rand, Boc nu are concurenta in partid, doar judecand dupa faptul ca foarte putini sunt dispusi sa concureze impotriva celui sustinut de fostul lider democrat, Traian Basescu.
Initial, seful interimar al PD parea foarte convins de necesitatea mentinerii unei linii politice social-democrate a partidului, insa in fata concurentei "populare" a lui Adriean Videanu si ulterior a lui Vasile Blaga, Boc avea toate sansele sa ramana doar unul dintre cei mai importanti primari ai PD, nicidecum presedinte de partid.
Dupa discutiile cu Traian Basescu, insa, Emil Boc a renuntat surprinzator de repede la convingerile social-democrate, acceptand sa fie un presedinte popular. Mai ales ca este sustinut de doi dintre greii partidului, Adriean Videanu si Vasile Blaga, acesta din urma fiind unul dintre oamenii de incredere ai lui Basescu.
Pe de alta parte, Cezar Preda, cel care si-a depus si el o motiune social-democrata, are deja emotii in privinta indeplinirii conditiilor statutare.
Potrivit statutului PD, o motiune poate fi dezbatuta in Conventia Nationala daca are sustinerea a cel putin 10 organizatii judetene, iar Emil Boc a anuntat ieri ca are in spate 34 dintre ele. Daca se iau in calcul si conducerile filialelor de sector, Cezar Preda isi poate vedea supusa la vot motiunea, insa doar pentru a exista cel putin o concurenta formala pentru Emil Boc.
Oricum, organizatiile judetene pot sa decida, in perioada urmatoare, conform prevederilor statutare si dupa organizarea de dezbateri, sa acorde sprijinul lor pentru o motiune sau pentru nici una.

Partid popular, afiliat la PPE

Emil Boc doreste un viraj al PD catre centru-dreapta, zona aproape libera dupa esecul PNTCD, si afilierea formatiunii la Partidul Popular European. Motiunea sa "Romania prospera, Romania democrata" are sustinerea vicepresedintelui Vasile Blaga, a 34 de organizatii judetene, precum si a altor 70 de personalitati democrate.
Printre cei 35 de semnatari ai documentului (grup de sprijin), care vor deveni automat membri ai Consiliului National de Coordonare o data cu adoptarea motiunii, se regasesc si Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde, Gheorghe Seculici, Mircea Hava, Gheorghe Scripcaru si Gheorghe Falca.
De asemenea, Adriean Videanu are rezervata, prin modificarea statutului, functia de presedinte executiv al PD.
"PD nu renunta la principiul solidaritatii, dar pune accentul pe o solidaritate activa si nu pasiva. Altfel spus, trebuie sa avem asigurate concomitent mecanismele de producere a prosperitatii pentru a putea distribui bogatie, nu saracie", a explicat ieri Emil Boc.
Motiunea urmareste incurajarea muncii si a acelora care muncesc si, in aceasta directie, pune un accent important pe reducerea fiscalitatii si asigurarea unui mediu economic dinamic, capabil sa produca locuri de munca bine platite, protectia sociala urmand sa-i ajute pe cei cu adevarat in nevoie si sa contribuie la iesirea lor din aceasta stare prin asigurarea egalitatii de sanse si accesul la o slujba decenta, a precizat liderul democrat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.