Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza (foto) a declarat ieri ca situatia platii datoriilor catre furnizorii sistemului sanitar va fi rezolvata pana la sfarsitul acestei saptamani. "Furnizorii au acceptat ideea platii datoriilor in doua transe, o mica p
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza (foto) a declarat ieri ca situatia platii datoriilor catre furnizorii sistemului sanitar va fi rezolvata pana la sfarsitul acestei saptamani. "Furnizorii au acceptat ideea platii datoriilor in doua transe, o mica parte in aceste saptamani si a doua parte, cea mai consistenta, in ianuarie 2006 din bugetul viitor, printr-un mecanism financiar cu garantia statului, care este pus la punct tehnic", a precizat ministrul Sanatatii, cu prilejul inaugurarii Spitalului privat Euroclinic. Potrivit Rompres, Cinteza a adaugat ca amanuntele tehnice vor fi discutate miercuri si vineri, urmand ca tot vineri sa se semneze protocolul pentru plata curenta si garantia pentru un imprumut la banca. Pentru plata propriu-zisa a datoriilor se va folosi bugetul pe 2006. Cinteza a spus ca s-a convenit sa se plateasca un consum decent, astfel incat sa se gaseasca medicamente compensate pe tot parcursul anului si, in acelasi timp, s-a discutat si mecanismul de plata a datoriilor pana cand acestea vor fi stinse. Referitor la afirmatiile ministrului Finantelor potrivit carora o parte din sumele colectate de la populatie pentru asigurari de sanatate sunt utilizate pentru plata pensiilor, Cinteza a spus ca "acesta este un lucru binecunoscut de ani de zile si se face cu acordul nostru, al tuturor romanilor. Insa acest lucru va trebui reparat", a explicat ministrul. Referindu-se la parteneriatul public-privat, Cinteza considera ca trebuie extins. "Este bine sa avem si spitale private care sa nu sufere de probleme financiare, cum este cazul celor publice", a declarat ministrul Sanatatii. Spitalul Euroclinic este rezultatul unui parteneriat public-privat incheiat intre compania olandeza Eureko si Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Investitia grupului olandez este de aproximativ 10 milioane de euro, iar noul spital va oferi asistenta medicala pacientilor care benefeciaza de asigurari private de sanatate, precum si pacientilor care vin din corporatii bancare sau de afaceri, din comunitatea diplomatica. O zi de internare in Spitalul Euroclinic costa intre 100 si 130 de euro, la care se adauga costurile interventiilor chirurgicale sau ale serviciilor medicale oferite pacientilor. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.