Cresterea inflatiei continua sa dea batai de cap Ministerului de Finante. Pentru Trezorerie este tot mai greu sa plaseze titluri de stat, la licitatiile cu scadenta la sapte si zece ani, organizate joia trecuta, ea imprumutandu-se sub plafoanele stab
Cresterea inflatiei continua sa dea batai de cap Ministerului de Finante. Pentru Trezorerie este tot mai greu sa plaseze titluri de stat, la licitatiile cu scadenta la sapte si zece ani, organizate joia trecuta, ea imprumutandu-se sub plafoanele stabilite initial. Aceasta s-a datorat faptului ca ea a fost nevoita sa respinga ofertele bancilor care solicitau dobanzi mai mari decat maximele acceptate, in timp ce nivelul ofertelor de cumparare a scazut semnificativ. Pentru bonurile cu scadenta la zece ani valoarea emisiunii a fost de 500 miliarde de lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la aproape 1.500 miliarde de lei. Trezoreria a plasat obligatiuni in valoare de 401 miliarde de lei, majoritatea catre clientii bancilor. Cu toate acestea dobanda a crescut de la 6,75 la suta, in aprilie, la 7,50 la suta. Suma atrasa pentru scadenta la sapte ani a fost mult mai mica, 183 miliarde de lei, fata de o valoare a emisiunii de 500 miliarde de lei, in timp ce ofertele de cumparare s-au ridicat la 1.296 miliarde de lei. Nivelul dobanzii s-a mentinut la 7 la suta, valoare stabilita la inceputul lui aprilie, cand emisiunea a fost plasata in intregime. La sfarsitul lunii aprilie titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau 45.995 miliarde de lei (in scadere cu 6,2 la suta fata de luna precedenta). In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 82 milioane de euro (in scadere cu 29,2 la suta fata de luna martie 2005).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.