Ministrul indian al Petrolului si Gazelor, Mani Shankar Aiyar, se afla intr-o vizita de patru zile la Lahore, in Pakistan, pentru a discuta posibilitatea tranzitarii prin aceasta tara a gazelor naturale pe care intentioneaza sa le importe din Iran si
Ministrul indian al Petrolului si Gazelor, Mani Shankar Aiyar, se afla intr-o vizita de patru zile la Lahore, in Pakistan, pentru a discuta posibilitatea tranzitarii prin aceasta tara a gazelor naturale pe care intentioneaza sa le importe din Iran si Turkmenistan. Proiectul construirii unei asemenea conducte, lunga de 2.775 kilometri, ce ar alimenta toata Asia de Sud cu gaze naturale lichefiate, dateaza din anul 1996, dar situatia conflictuala ce a existat la frontiera indo-pakistaneza in problema Casmirului a impiedicat realizarea lui. Situatia a evoluat, dialogul este pe drumul cel bun, afirma oficialitati din ambele tari, citate de Reuters, ceea ce permite relansarea demersurilor pentru construirea conductei, al carei cost este evaluat la 4 miliarde de dolari. Pe agenda discutiilor de la Lahore figureaza si cooperarea in vederea obtinerii unui pret rezonabil la negocierile cu Iranul si Turkmenistanul. Oficialii indieni au precizat ca proiectul privind construirea conductei din Turkmenistan prin Afganistan si Pakistan este sprijinit si de Statele Unite ale Americii, insa secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a formulat unele obiectii fata de achizitionarea de gaze din Iran. Analistii estimeaza ca India va importa 7,5 milioane de tone de gaze naturale lichefiate in anul fiscal ce se va finaliza in luna martie a anului viitor si preconizeaza ca aceasta cantitate se va dubla in urmatorii cinci ani. Indian Oil Corp, cel mai mare grup de rafinarii al statului, intentioneaza sa dubleze, in acest an, capacitatea unitatii Panipat, pana la 120.000 de barili de petrol pe zi, si s-a oferit sa exporte motorina catre Pakistan, transportata initial pe cale rutiera si ulterior prin intermediul unei conducte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.