Cea mai mare parte a debitelor provin in urma conflictelor de interese depistate la proiectele derulate pe masura 2.1 de infrastructura

Agentia Sapard a recuperat in acest an doar o patrime din valoarea totala a debitelor constatate in

Cea mai mare parte a debitelor provin in urma conflictelor de interese depistate la proiectele derulate pe masura 2.1 de infrastructura

Agentia Sapard a recuperat in acest an doar o patrime din valoarea totala a debitelor constatate in 2005 in urma neregulilor la anumite proiecte Sapard, adica cinci miliarde de lei din circa 20 miliarde de lei, a declarat, ieri, directorul generalal Agentiei SAPARD,Samoila Szabo.
"Cea mai mare parte a debitelor provin in urma conflictelor de interese depistate la proiectele derulate pe masura 2.1 de infrastructura", a spus Szabo. Din cei 72 de debitori ai Agentiei Sapard, 66 au derulat proiecte pe 2.1 si doar sase au fost depistati pe masura 1.1 - marketingul produselor agricole.
"Participarea beneficiarilor cu 50 la suta din valoarea totala a proiectelor a condus la un numar mai mic de nereguli decat in cazul masurii de infrastructura", a spus Szabo. Acesta a precizat ca debitele din 2004 au fost recuperate integral, acestea ridicandu-se la peste 4,1 miliarde de lei.

Doar 16 proiecte din 62 au fost verificate

In ceea ce priveste controalele demarate in 19 aprilie de Agentia Sapard pe masura 2.1, directorul Agentiei Sapard a precizat ca doar 16 proiecte au fost verificate din 62, la patru dintre acestea fiind gasite nereguli de ordin tehnic.
"Controlul se desfasoara atat la proiectele finalizate cat si la cele care se afla in executie", a spus Szabo.
Principalele constatari se refera la conflictele de interese - experti de proiect care lucreaza si in administratia publica, dar si la lipsa intretinerii investitiilor derulate prin programul Sapard.
In acest sens, directorul general al Agentiei Sapard a exemplificat cazul unei firme care a castigat 15 proiecte de executie in cinci judete, al carei expert era un angajat al serviciului de drumuri.
"Reprezentantii europeni au atras atentia, in urma controalelor efectuate, sa se tina seama si de functionalitatea proiectelor aprobate a fi derulate prin programul Sapard, precum si de intretinerea corespunzatoare si conforma a panourilor cu publicitate Sapard din zonele unde se deruleaza proiectele", a mai spus Samoila Szabo.
Nu in ultimul rand, directorul Sapard a mentionat faptul ca reprezentantii europeni nu agreeaza ideea de redistribuire a fondurilor Sapard, de la o masura mai putin utilizata la o alta, in special la cea de infrastructura, unde fondurile au fost deja cheltuite in totalitate, alte 640 de proiecte fiind eligibile in momentul de fata.
Singurele redistribuiri acceptate, potrivit oficialului Sapard, sunt cele de 20 de milioane de euro pentru proiectele afectate de inundatii din judetele Timis si Caras Severin si alte 20 de milioane de euro transferati de la managementul apei pentru consolidarea digurilor Dunarii.
In acest an, pe masura 2.1 ar mai putea fi demarate circa 40 de proiecte, in valoare totala de 33 milioane de euro.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.