Din datoria totala de 270 de milioane de euro, distribuitorii de medicamente si farmacistii ar putea primi doar 60 de milioane. Banii vor fi obtinuti de stat de la banci, iar dobanda la credit va fi platita de... creditori. Farmacistii mai pot rezist

Din datoria totala de 270 de milioane de euro, distribuitorii de medicamente si farmacistii ar putea primi doar 60 de milioane. Banii vor fi obtinuti de stat de la banci, iar dobanda la credit va fi platita de... creditori. Farmacistii mai pot rezista din fondul de rezerva doar pana la sfarsitul lunii

O noua zi ''agitata'', in primul rand, pentru ministrul Sanatatii Mircea Cinteza. Echipa desemnata in urma cu aproape trei saptamani de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a scoate sistemul sanitar din criza reia, astazi, negocierile privind plata datoriilor cu producatorii si distribuitorii de medicamente si cu farmacistii.
Echipa guvernamentala, din care face parte si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Nicolae Ivan, le-a prezentat producatorilor si distribuitorilor de medicamente si farmacistilor o noua varianta de plata a unei parti din datorie: statul sa ia credite de la o banca sau de la mai multe banci, dar dobanda aferenta sa fie suportata de ei. In cadrul intalnirii de astazi, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii trebuie sa spuna daca sunt de acord cu aceasta propunere. ''Saptamana trecuta, membrii echipei desemnate de premierul Tariceanu ne-au propus ca in luna iulie a.c. autoritatile sa ne plateasca 50-60 de milioane de euro din datoria totala a carei valoare se ridica la aproape 270 de milioane de euro, restul urmand sa fie platit in 2006. Totodata, ne-au asigurat ca sunt in discutii cu mai multe banci de la care statul ar urma sa ia, deocamdata, un credit de 50-60 de milioane de euro. Tot membrii echipei au venit cu propunerea ca dobanda sa o suporte producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii'', ne-au spus surse autorizate din cadrul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania.
Astazi, inainte de a incepe negocierile cu echipa desemnata de Tariceanu, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii vor avea o scurta intalnire pentru a mai discuta pe marginea propunerii privind suportarea dobanzii de catre ei. Din pacate, nu vor putea merge cu raspuns clar la intalnirea cu echipa guvernamentala.
''La discutiile anterioare, membrii echipei nu ne-au spus nici macar orientativ daca se va organiza licitatie pentru banca sau bancile ce vor da creditele. Nu au fost pomenite nume de banci. Nu s-a avansat, nici macar orientativ, valoarea dobanzii. Presupunem ca fiind un credit angajat de stat, dobanda va fi mica. Dar, este doar o presupunere de-a noastra. Deci, fara aceste date nu putem afirma, deocamdata, daca noi acceptam sau nu sa platim dobanda'', ne-a declarat Ileana Niculescu, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente. Prin urmare, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii asteapta, astazi, date concrete de la echipa guvernamentala privind acest mecanism de plata.
Pe de alta parte, avand in vedere ca majoritatea farmaciilor si-au terminat plafoanele si sunt in situatia de a nu mai putea elibera medicamente compensate si gratuite, in urmatoarele zile se va debloca fondul de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar farmaciile vor semna actele aditionale pe luna in curs cu casele judetene de asigurari de sanatate. ''Cele 1.200 de miliarde de lei din fondul de rezerva ajung farmaciilor pentru luna iunie. Sa vedem ce se va stabili din iulie incolo'', a afirmat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Livrarile de materiale sanitare catre spitalele fara datorii ar putea fi reluate

La randul lor, furnizorii de produse medicale nu au mai primit nici un ''semn de viata'' din partea reprezentantilor Ministerului Sanatatii. ''Nu ne-au mai chemat la discutii privind plata datoriei de 600 de miliarde de lei pe care spitalele o au la noi. Astazi, in cadrul unei adunari generale, se vor intalni reprezentantii tuturor membrilor Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) si impreuna vom decide daca reluam livrarea de materiale sanitare doar catre spitalele care nu au datorii la noi. Un lucru este cert: nici nu se pune problema sa livram marfuri unitatilor spitalicesti cu datorii la noi. Dupa cum se stie, membrii AFPM au sistat livrarile incepand cu 9 mai a.c. catre toate unitatile sanitare din Romania'', ne-a declarat Ion Ciceala, director executiv al AFPM. Membrii asociatiei nu inteleg atitudinea reprezentantilor MS. ''Spitalele au datorii la noi de 600 de miliarde de lei. Cu noi ar termina cei de la minister, relativ, repede'', este de parere Ciceala. Pe de alta parte, acesta ne-a spus ca maine se va afla la Bruxelles, unde se va desfasura adunarea generala a producatorilor de materiale sanitare, tehnica medicala si reactivi de laborator din Europa. ''Acolo va trebui sa explic cum este cu platile in Romania. Mi se vor cere datele referitoare la datoriile pe care spitalele le au la furnizorii de produse medicale. Eu am anuntat autoritatile romane despre aceasta adunare generala, insa nici un reprezentant al autoritatilor nu a luat legatura cu AFPM. Probabil, se uita un lucru: producatorii care vin acolo ar fi putut fi potentiali investitori in Romania'', a adaugat directorul executiv al asociatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.