La sfarsitul saptamanii trecute s-au aflat in capitala Chinei Carlos Gutierrez, ministrul american al Comertului, si Rob Portman, reprezentantul SUA pentru Comert, in incercarea de a gasi o solutie negociata a mult mediatizatului conflict legat de
La sfarsitul saptamanii trecute s-au aflat in capitala Chinei Carlos Gutierrez, ministrul american al Comertului, si Rob Portman, reprezentantul SUA pentru Comert, in incercarea de a gasi o solutie negociata a mult mediatizatului conflict legat de invazia textilelor chineze pe pietele americana si europene.
Timp de trei zile, emisarii americani au purtat discutii cu vicepremierul chinez, doamna Wu Yi, si cu Bo Xilai, ministrul Comertului. Potrivit corespondentului agentiei Associated Press la Beijing, oficialii chinezi le-au exprimat interlocutorilor americani "profunda neliniste" ce le-o provoaca masurile recente luate de autoritatile americane de a stabili noi cote, mult mai mici, la exporturile Chinei de pantaloni, tricouri, camasi si fire din bumbac pe piata americana. "Problema textilelor, a avertizat vicepremierul chinez, daca nu este tratata in mod corect, va afecta grav relatiile comerciale chino-americane". Ministrul chinez al Comertului, Bo Xilai, a tinut sa sublinieze dorinta Chinei ca acest diferend sa fie solutionat pe calea negocierilor, avand in vedere ca Beijingul acorda o mare importanta relatiilor sale economice cu Statele Unite. "China, a declarat presei Xilai, a devenit cel de-al treilea partener comercial al Statelor Unite si este naturala aparitia unor probleme, dispute, care, insa, trebuie solutionate prin negocieri". Oficialii chinezi le-au atras atentia interlocutorilor americani ca restrictiile instituite de SUA si UE ar putea avea ca efect reducerea a peste 100. 000 locuri de munca din cele 19 milioane de chinezi angajati in industria textila. Reuters reaminteste ca "masurile de salvgardare" luate recent de Statele Unite au ca efect limitarea cresterii exporturilor chineze catre SUA la doar 7,5 la suta din volumul ultimelor 12 luni si vor fi impozabile pana la finele anului 2008. Uniunea Europeana, la randul ei, a anuntat o initiativa similara la doua categorii de produse textile - tricourile din bumbac si firele de in. Toate aceste masuri, au precizat sursele amintite, au fost luate in conformitate cu protocolul de acord privind aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Ministrul american al Comertului, Carlos Gutierrez, a reprosat Chinei ca nu raspunde in nici un fel insistentelor americane si a avertizat-o ca explozia exporturilor de textile, a unor produse piratate, ca si gravele incalcari de catre China a drepturilor americane de proprietate intelectuala alimenteaza "flacara protectionismului" si accentueaza curentul ce se opune liberului schimb in relatiile cu China.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.