Rotterdam, sambata dimineata. Olandezii, in special cei de varsta a doua si a treia, ies la piata, cei tineri, putini, isi plimba copiii pe bulevardele largi si aerisite. Nimic nu anunta "furtuna portocalie" care se pregateste. Spre ora 12, pe strazi
Rotterdam, sambata dimineata. Olandezii, in special cei de varsta a doua si a treia, ies la piata, cei tineri, putini, isi plimba copiii pe bulevardele largi si aerisite. Nimic nu anunta "furtuna portocalie" care se pregateste. Spre ora 12, pe strazi incep sa apara primii tineri in oranj. Pe fetele lor se citeste bucuria de a participa la sarbatoare. Stadhuisplein, piata centrala din Rotterdam, ticsita cu magazine de lux si cu terase, se umple rapid. Chelnerii te roaga cu amabilitate sa platesti atunci cand primesti berea, ca sa nu existe probleme. De la difuzoare incep sa se auda primele cantece, un fel de marsuri, pe care guturalii blonzi le intoneaza in gura mare. Pana la ora 13, totul devine portocaliu. Apar si cativa suporteri romani. La inceput tematori, fiindca portocalii par fiorosi cu capetele de lei pe cap, cu palariile si cu coroanele lor portocalii. In cateva minute sunt frati, fac poze, canta impreuna si fac pronosticuri. Apar pisoare mobile, politia este o prezenta discreta. Tramvaiul 23, care duce la De Kuip, este luat cu asalt. Nici o problema, in curand toate mijloacele de transport au destinatia sud, spre arena lui Feijenoord, asa ca se ajunge rapid si civilizat, chiar daca la un moment dat tremuram din cauza zgaltaielilor puternice ale tramvaiului. Langa stadion se poate observa cam un kilometru de autocare, "portocalii" venite din toata tara sa vada acest meci. In stadion se intra lejer, fiecare gaseste pe scaun cate un stegulet, evident portocaliu, o coroana gonflabila de pus pe cap si un program de meci! Muzica buna ii ridica in picioare pe cei 55.000 de oameni, se bea bere si se mananca crochete fierbinti, jucatorii sunt salutati calduros, indiferent ca provin de la Ajax, PSV sau Feyenoord. "Aida" a lui Verdi este cantecul preferat, alaturi de imnul UE, pe ritmul caruia agita sacadat steguletele. La final, aplauda un spectacol reusit, la care au asistat si pe care l-au creat, apoi se indreapta fericiti spre o noua runda de bere. Urmeaza o noapte lunga!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.