Ion Iliescu ar vrea si nu prea sa plece din PSD. Deocamdata, fostul sef al statului renunta la sefia grupului social-democrat din Senat, dar se mai gandeste daca va spune definitiv adio si partidului. In timp ce oamenii sai parasesc pe rand barca con
Ion Iliescu ar vrea si nu prea sa plece din PSD. Deocamdata, fostul sef al statului renunta la sefia grupului social-democrat din Senat, dar se mai gandeste daca va spune definitiv adio si partidului. In timp ce oamenii sai parasesc pe rand barca condusa acum de trioul Geoana - Nastase - Mitrea, Ion Iliescu ii invinuieste pe actualii lideri ai PSD de esecul sau politic.
"Mie imi pare rau ca mi-am schimbat o decizie pe care o luasem", incearca Iliescu sa explice relatia pe care o are acum cu noua conducere. Fostul sef al statului aminteste ca nu voia nici o functie dupa incheierea mandatului prezidential, insa si-a schimbat aceasta decizie la o solicitare expresa a Congresului extraordinar al partidului din august 2004, care i-a cerut sa accepte sa candideze pe listele PSD in alegerile parlamentare si sa revina in conducerea partidului.
"Si imi pare rau ca am acceptat acest lucru, pentru ca am intampinat un tratament necolegial, incorect si necinstit. Eu nu aveam nevoie de competitie, eu nu veneam sa ma lupt pentru o functie in acest partid. Veneam la aceasta solicitare, pentru ca partidul simtea nevoia unui sprijin. Si am facut-o cu toata daruirea. Toata miscarea aceasta, care s-a desfasurat in pregatirea si apoi in desfasurarea Congresului, m-a dezgustat", sustine Iliescu.
Cat priveste relatia pe care o are acum cu PSD, fostul sef al statului afirma ca aceia care au apelat la "manevre incorecte" nu mai pot reprezenta pentru el parteneri, nici macar de dialog politic. "De aceea, am refuzat sa mai iau vreun contact cu ei, de aceea imi dau si demisia din fruntea grupului senatorial", a afirmat sambata Iliescu.
Pe de alta parte, el a apreciat ca prezenta sa in partid poate nu mai este utila. "Poate ca este chiar deranjanta pentru forte noi, proaspete. Foarte bine, sa-si asume intreaga raspundere pentru activitatea de partid", a spus el, adaugand ca nu are de gand sa prezinte "un factor de frana" sau sa-i impiedice cu ceva pe cei care au primit un mandat din partea Congresului din aprilie.
Despre posibilitatea de a face parte dintr-un alt partid politic, Iliescu nu a dorit sa comenteze, dar nici nu a exclus aceasta varianta. "Nu am abordat o asemenea problema si nici nu ma preocupa acum asa ceva", a spus el.
Daca se va desparti Iliescu definitiv de PSD, asta ramane de vazut. Senatorul Razvan Theodorescu, un apropiat al fostului presedinte, crede ca acesta nu va pleca din partid. Insa, precizeaza el, citat de BBC, nu este exclus ca Iliescu sa "se sfatuiasca" cu nemultumitii din PSD.
"Nu este genul de om care sa incerce aventuri. Este posibil sa fie un grup care sa amendeze unele lucruri, dar nu o grupare de sabotori", a mai spus Theodorescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.