Piata valutara romaneasca a ramas insensibila la evolutia pe care a avut-o paritatea euro/dolar.
Aceasta a fost cauzata de mentinerea unei cereri importante in piata, care a depasit oferta din nou cu cateva zeci de milioane de euro. Deficitul
Piata valutara romaneasca a ramas insensibila la evolutia pe care a avut-o paritatea euro/dolar.
Aceasta a fost cauzata de mentinerea unei cereri importante in piata, care a depasit oferta din nou cu cateva zeci de milioane de euro. Deficitul de valuta a fost alimentat de importurile tot mai mari, care au adancit deficitul comercial si de cont. La cererile importatorilor s-au adaugat retragerile unor fonduri speculative, care au preferat sa caute alte piete dupa recentul scandal Rompetrol. Ele au profitat de faptul ca mai multe emisiuni de titluri de stat, in valoare de circa 600 milioane euro, au ajuns la scadenta, preferand sa isi incaseze imediat profiturile.
In aceste conditii, cursul euro nu s-a miscat semnificativ, el continuand sa se mentina, dupa mai bine de doua luni, in culoarul de 3,61 - 3,62 lei, mai jos cu circa 10 la suta fata de sfarsitul anului trecut.
Beneficiind de inmultirea ordinelor de cumparare pe pietele internationale, moneda americana a reusit sa coboare de la o paritate de 1,2551, in data de 28 mai, la 1,2160 dolari/euro, in cursul zilei de joi, pentru ca vineri sa fluctueze intre 1,2232 - 1,2345 dolari/euro.
Cursul dolarului a beneficiat astfel de o crestere pe piata romaneasca de la 2,8846 lei, la 2,9510 lei, la jumatatea saptamanii, pentru ca vineri sa scada la 2,9421 lei, mai sus cu 2.536 unitati fata de minimul inregistrat la jumatatea lui martie.
Piata monetara a incremenit la valori stabilite in urma cu doua saptamani, dobanzile interbancare la un an fiind cuprinse intre 6,16 - 9,47 la suta, iar cele la o zi si o saptamana intre 7 - 8 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.