Protest intr-un hotel din Fasia Gaza Zeci de colonisti evrei extremisti din Cisiordania s-au instalat intr-un hotel abandonat din apropierea unei colonii din Fasia Gaza, "pentru a lupta impotriva transferului de evrei" din aceasta regiune. "Moaz Haya
Protest intr-un hotel din Fasia Gaza Zeci de colonisti evrei extremisti din Cisiordania s-au instalat intr-un hotel abandonat din apropierea unei colonii din Fasia Gaza, "pentru a lupta impotriva transferului de evrei" din aceasta regiune. "Moaz Hayam", "Citadela marii", este numele dat de colonisti hotelului Palm Beach, situat langa Neve Dekalim, principala implantare evreiasca din Fasia Gaza, si care a cunoscut zile pline de turisti, inaintea declansarii noii Intifada, in septembrie 2000, noteaza Rompres."Am sosit aici pentru a lupta impotriva transferului de evrei", pe care premierul israelian Ariel Sharon doreste sa il realizeze, a declarat o membra a unei miscari de extrema dreapta, care a preluat conducerea hotelului."Moaz Hayam", devenit o colonie neautorizata, dispune de 114 camere in care, in urmatoarele saptamani, vor fi cazati voluntari "gata de orice pentru a impiedica aplicarea ordinii imorale" de evacuare a colonistilor. Originari din implantarile cele mai radicale din Cisiordania, colonistii sositi in Fasia Gaza, multi dintre ei membri ai miscarii rasiste antiarabesti "Kah" (ilegala), sunt decisi sa nu paraseasca zona. Colonistii vor folosi drept utilitate comuna bucataria cladirii, total reamenajata. Saptamana viitoare urmeaza sa fie infiintata, acolo, si o gradinita de copii, a precizat noua conducere a hotelului."Vom castiga razboiul" impotriva premierului Sharon, se poate citi pe pancartele si autocolantele plasate la intrarea in hotel. De semnalat ca nu toti colonistii din Neve Dekalim sunt de acord cu aceasta situatie, atat timp cat majoritatea, desi se opune evacuarii Fasiei Gaza, nu este extremista. Multe familii de colonisti evrei au acceptat despagubirile oferite de Guvernul israelian (200.000-300.000 de dolari), in schimbul evacuarii celor 21 de implantari din Fasia Gaza si a altor patru asezari izolate, din Cisiordania, conform planului "de dezangajare" al premierului Ariel Sharon. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.