Potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), in anul 2005, salariul mediu din industria de software si servicii din Romania va inregistra o crestere de 15-20 la suta, insa majorarea exprimata in e

Potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), in anul 2005, salariul mediu din industria de software si servicii din Romania va inregistra o crestere de 15-20 la suta, insa majorarea exprimata in euro sau dolari va depasi probabil 30 respectiv, 40 de procente.
"Aceste salarii vor inregistra, in anul 2005, precum si in anii urmatori, o crestere importanta alimentata de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneaza", a afirmat Florin Talpes, presedintele ANIS.
Continuarea cresterii in anii urmatori cu o rata anuala de circa 15%, in euro, va conduce la un salariu mediu brut pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008 fata de 2004."Marirea continua a costului fortei de munca este o realitate cu care industria de software si servicii romaneasca trebuie sa se obisnuiasca si sa o ia in calcul. Orice strategie de firma sau de industrie, mai ales daca este vorba de export, trebuie sa ia in considerare modalitatile de reducere a dependentei de costul redus al muncii si de accentuare a competitivitatii bazate pe calitate, expertiza, specializare si inovare", a spus Mircea Vuici, consultant la Institutul de Tehnica de Calcul (ITC). Studiul "Salariile in industria romaneasca de software si servicii" a fost realizat de ANIS pe baza datelor provenite din bilanturile firmelor, indicatori furnizati de ITC, cifre din publicatiile Institutului National de Statistica, rapoarte ale firmelor de consultanta si analiza de piata si informatii din diferite alte surse interne si internationale.
Salariul brut mediu calculat se refera la ansamblul firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 si este calculat pe baza datelor din raportarile financiare pentru semestrul unu al anului.
Anul trecut, salariatii companiilor din industria de software si servicii au avut, in medie, un salariu brut lunar de 310 euro (385 dolari sau 12,55 milioane de lei), valoare considerata neasteptat de mica fata de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software. Dezvoltarea deosebit de puternica a sectorului si cererea gobala de specialisti au determinat cresteri semnificative ale salariilor in ultimii ani, se arata in studiu.
Astfel, in 2004, venitul salarial brut mediu era de 2,2 ori mai mare decat in 1998 pentru intreg sectorul si de 2,7 ori pentru firmele care dezvolta software.
In aceeasi perioada, media salariului brut pe intreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de crestere fiind mai accentuat in privinta salariului net.
In 1998, media sectorului software si servicii era foarte apropiata de cea din economie, iar in 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare (si de 3-4 ori mai mare pentru unele categorii de firme software), tendinta fiind ca aceasta distantare fata de salariul mediu sa creasca.
Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la firmele de software locale, studiul constatand ca exista un proces de reducere a diferentei de salariu fata de centrele offshore dar, in acelasi timp, de mentinere a distantei fata de filialele multinationalelor.

Romanii, platiti la fel ca rusii

Salariile in industria de software si servicii pozitioneaza Romania la un nivel mai coborat decat in tarile central-est-europene membre UE, mai ridicat decat in Bulgaria, Ucraina sau Belarus, dar asemanator cu cel din Rusia.
In clasamentele generale de atractivitate a locatiilor off-shore, Romania ocupa un loc destul de bun, dar se situeaza in urma tuturor tarilor est-europene care au aderat recent la UE. "Analiza comparativa a salariilor si indicatorilor de performanta ai sectorului releva cresteri mult mai pronuntate ale veniturilor, productivitatii sau ale profiturilor decat ale veniturilor salariale", a mai spus Vuici. Conform acestuia, angajatul "mediu" din firmele care dezvolta software (CAEN 722) a adus venituri de 28.500 dolari pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 dolari si profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu brut de 6.150 de dolari. Tendinta de crestere a salariilor in perioada imediat urmatoare va conduce la deteriorarea pozitiei in astfel de clasamente, daca nu va fi compensata de cresteri semnificative, atat in calificarea, calitatea si disponibilitatea fortei de munca, cat si la toate celelalte criterii care contribuie la atractivitatea tarii (stabilitate macro-economica, politica, mediu legislativ, taxare, legislatie a muncii, infrastructura).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.