Guvernul de la Tokyo doreste sa accelereze testele de foraj intr-o zona disputata din Marea Chinei Orientale, unde s-ar afla un zacamant de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaz, dupa ce negocierile cu Beijingul pe aceasta tema au ajuns, marti,
Guvernul de la Tokyo doreste sa accelereze testele de foraj intr-o zona disputata din Marea Chinei Orientale, unde s-ar afla un zacamant de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaz, dupa ce negocierile cu Beijingul pe aceasta tema au ajuns, marti, intr-un impas, transmite Mediafax, citand cotidianul japonez Mainichi Shimbun. In aprilie, statul nipon a decis sa acorde unor companii japoneze drept de foraj pentru aceste resurse aflate in zona frontierei maritime dintre cele doua tari, desi in aceeasi zona Beijingul a demarat deja la randul sau unele prospectiuni. Din cauza deteriorarii recente a relatiilor cu China, Guvernul nipon a decis insa sa plaseze orice actiune de foraj sub controlul sau, precizeaza cotidianul japonez. Autoritatile intentioneaza sa accelereze acest proiect, acordand unei societati drepturi de foraj pana la jumatatea acestui an. Costurile forajelor, estimate la trei-patru miliarde de yeni (intre 27 si 36 de miliarde de dolari), vor fi suportate in intregime de Guvernul de la Tokyo, completa cotidianul. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Hiroyuki Hosoda, a dezmintit ca autoritatile nipone intentioneaza sa supervizeze testele de foraj, dar a afirmat ca nu a fost luata inca o decizie finala.
"Peste doua-trei luni vom decide daca acordam sau nu drepturi de foraj. Nu avem, deocamdata, intentia de a plasa testele de foraj sub controlul Guvernului", a declarat Hosoda. Marti, negocierile dintre China si Japonia au ajuns intr-un impas, dupa ce Beijingul a respins solicitarea Japoniei de a-si intrerupe lucrarile incepute in 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.