Sistemul de pensii reprezinta o problema cruciala pentru Romania, existand chiar riscul unui colaps al acestui sistem, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o emisiune televizata.
"Exista riscul unui colaps al sistemului de pensii,

Sistemul de pensii reprezinta o problema cruciala pentru Romania, existand chiar riscul unui colaps al acestui sistem, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o emisiune televizata.
"Exista riscul unui colaps al sistemului de pensii, si nu de astazi. Aceeasi discutie a fost si in anul 1999, si in 2000. In 2000 am facut o propunere privind o reforma fundamentala a sistemului de pensii. Noi am dat o ordonanta, intr-adevar, cam pe ultima suta de metri.
Daca nu ma insel, am semnat-o in octombrie (ca premier), dar a fost abrogata. S-a considerat pe undeva, pe buna dreptate, ca este bine sa se discute in Parlament, dar am ramas numai cu ordonanta abrogata", a spus Mugur Isarescu.
In opinia acestuia, prima problema, esentiala, a Romaniei este raportul alarmant, care exista de aproape zece ani, intre cei care contribuie la fondul de pensii si, in general, la fondurile de ajutoare sociale, si beneficiari.

7 milioane de asistati social si numai 4 milioane de contribuabili

"Categoric ca nu este vina pensionarilor, ei au muncit pentru acest lucru, dar, din punct de vedere financiar, nici nu poti sa te gandesti la mari evolutii in momentul in care ai numai 4 milioane de contribuabili si 6 milioane de asistati social. Daca mai adaugam si somerii, sunt chiar 7 milioane si ceva.
Or, cand vorbim despre reforma pensiilor, ne gandim in primul rand la mecanisme financiare care sa ne ajute sa trecem o perioada delicata in care apare acest decalaj major, si aici, de exemplu, se poate gandi la formarea unui fond special din veniturile pe care Romania le are din privatizare, iar pe de alta parte, la masuri de reforma adanca, menite sa inverseze acest raport", a subliniat guvernatorul BNR.

Jumatate din tara nu plateste impozite

Mugur Isarescu considera ca taxa unica sau cota unica de impozitare s-ar putea sa fie o solutie, care sa largeasca baza de contribuabili. Potrivit datelor Comisiei de Statistica a Ministerului Muncii, un numar de aproape doua milioane de romani nu lucreaza intr-un sistem prin care sa contribuie la sistemele de asistenta sociala.
"Este o munca la negru, munca neinregistrata. Aproape jumatate din tara nu plateste impozite. Pamantul nu este impozitat sau este impozitat cu sume foarte mici. Bineinteles ca acolo, in zona rurala, este o problema dramatica de saracie, dar si un sistem economic care nu functioneaza bine poate sa perpetueze saracia, perpetueaza activitatea agricola rudimentara, in loc sa o stimuleze pe cea care este eficienta si care ar putea sa contribuie la inzdravenirea tarii", a explicat Isarescu.
"Problema pensiilor nu o va rezolva nimeni. Trebuie sa duduie 10 ani economia, cam cum a duduit in ultimii cinci ani, ca sa vedem o solutie viabila din interior, la problema pensiilor din Romania.
Deci o parte din bani vor veni din exterior, adica ne vom imprumuta sau vom atrage capitaluri straine sub forma investitiilor directe", a apreciat oficialul BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.