Pretul titeiului si al produselor petroliere au inregistrat, ieri, la bursele importante ale lumii, cresteri ce provoaca ingrijorare. Corespondentul agentiei de presa Reuters la Singapore semnala ca, la sortimentul Light, pretul din contractele pen
Pretul titeiului si al produselor petroliere au inregistrat, ieri, la bursele importante ale lumii, cresteri ce provoaca ingrijorare. Corespondentul agentiei de presa Reuters la Singapore semnala ca, la sortimentul Light, pretul din contractele pentru luna iulie a crescut cu 31 de centi, ajungand la 52,28 dolari barilul, cel mai inalt din 10 mai pana in prezent. Pretul la sortimentul Brent ajunsese si el, pe piata londoneza, la 51,08 dolari barilul.Tetsu Emori, strategul sef al companiei Mitsui Bussan Futures din Tokyo, a pus actuala crestere a pretului la petrol pe seama scaderii stocurilor acumulate in SUA, dar si a prognozelor incerte pentru aceasta saptamana. Administratia americana a Energiei urmeaza sa dea publicitatii azi un raport corect referitor la stocurile existente, in conditiile in care zilele de vacanta din ultimele saptamani, folosite din plin de americani, au determinat o crestere importanta a consumului de carburanti. Iar adevaratul sezon de vara inca nu a inceput. Avertismente ingrijoratoare au fost date publicitatii in SUA si din partea institutelor meteo, care prognozeaza furtuni in zona Atlantic-Caraibe, ceea ce ar putea duce la o reducere a importurilor si a productiei de produse petroliere. Agentiile occidentale de presa subliniaza, insa, ca majorarea preturilor ar putea fi limitata de impactul dolarului mai puternic fata de euro, din ultimele zile. De asemenea, este de retinut si faptul ca ministrii petrolului ai tarilor OPEC , ce se vor reuni la 16 iunie, ar putea decide mentinerea productiei de titei la actualul nivel de 30 milioane de barili pe zi, chiar daca state ca Venezuela insista asupra reducerii extractiei, pentru a mentine preturi cat mai bune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.