Popularii europeni actioneaza preventiv. Desi voci din cadrul celui mai important grup politic din Parlamentul European nu vor Romania in UE in 2007, reprezentantii PPE au venit la Bucuresti pentru a se convinge la fata locului pe cati europarlamenta
Popularii europeni actioneaza preventiv. Desi voci din cadrul celui mai important grup politic din Parlamentul European nu vor Romania in UE in 2007, reprezentantii PPE au venit la Bucuresti pentru a se convinge la fata locului pe cati europarlamentari romani se pot baza pe viitor. Oficial, la Bucuresti se organizeaza, astazi si maine, Biroul politic al PPE, manifestare la care participa importanti oficiali europeni: Hans-Gert Poettering, Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European, Guido Podesta, presedinte al Comitetului Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania, Mario Mauro, vicepresedinte al Parlamentului European, Lorenzo Cesa si Françoise Grossetete, vicepresedinti ai Grupului PPE-ED.
Dincolo de aceasta insa, popularii europeni sunt interesati de cei care li se vor alatura pe bancile Parlamentului European, tinand cont de faptul ca Romania va avea dupa integrare 35 de europarlamentari. Dintre acestia, teoretic, doar doi ar putea sa li se alature, dintre UDMR si PPCD care le sunt parteneri, doar Uniunea lui Marko Bela fiind reprezentata parlamentar. Insa situatia ar putea sa se schimbe, dat fiind interesul partidelor romanesti pentru PPE. Partidul Democrat isi pregateste trecerea de la social-democratie la populari, iar "contributia" PD in viitor nu poate fi neglijata. Formatiunea condusa acum de Emil Boc, judecand dupa rezultatul ultimelor alegeri, ar intari flancul popular cu 12 europarlamentari. De asemenea, conservatorii lui Dan Voiculescu ar putea da un ajutor similar celui al UDMR.
Reprezentantii PPE vor sa lamureasca cu aceasta ocazie si relatia viitoare cu PPCD, partid care nu a reusit pentru a doua oara consecutiv sa treaca pragul electoral. Formatiunea lui Gheorghe Ciuhandu trebuie sa-si foloseasca la maximum forta de persuasiune si sa aduca un plan realist pentru a-si pastra pozitia privilegiata in relatia cu "fratele mai mare".
In acest moment este clar ca popularii europeni nu se vor mai rezuma doar la o colaborare exclusiva cu PPCD si UDMR. De altfel, pe agenda reuniunii figureaza si discursuri ale presedintilor PD, Emil Boc, si PC, Dan Voiculescu.
Grupul Partidului Popular European este format in prezent din 268 de membri, venind din 60 de partide nationale. Cele mai influente natiuni in cadrul grupului sunt germanii, francezii, italienii si, mai nou, portughezii (presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, este membru al acestui grup politic). Britanicii au si ei un cuvant important de spus, insa ei constituie un grup oarecum autonom, votand adesea diferit fata de restul colegilor lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.