Mentinerea unei cereri ridicate, care a fost acum doua zile de 222 milioane euro, datorate in special iesirii din tara a unor fonduri straine, dupa declansarea scandalului Rompetrol, nu a creat mari probleme cursului leu/euro. Astfel, moneda unica a
Mentinerea unei cereri ridicate, care a fost acum doua zile de 222 milioane euro, datorate in special iesirii din tara a unor fonduri straine, dupa declansarea scandalului Rompetrol, nu a creat mari probleme cursului leu/euro. Astfel, moneda unica a coborat ieri de la 3,6217 la 3,6172 lei, in ciuda evolutiei pe care o are paritatea pe pietele internationale, unde euro a scazut fata de finele lui decembrie cu aproape 12 la suta, cotatiile sale apropiindu-se de cele din septembrie trecut.
Moneda americana si-a continuat raliul apreciativ fata de cea europeana, paritatea atingand pe pietele europene un minim de 1,2229 dolari, mai jos cu peste un cent american comparativ cu maximul de 1,2339 dolari inregistrat pe pietele asiatice.
Evolutia paritatii a avut efecte asupra cursului dolarului american, care a urcat la 2,9510 lei, foarte aproape de maximul de 2,9679 lei inregistrat in decembrie, dar mai jos cu 0,2503 lei comparativ cu valoarea maxima atinsa in noiembrie trecut.
Prima zi din iunie nu a adus modificari pe piata monetara, dobanzile interbancare la un an mentinandu-se la 6,16 - 9,47 la suta, iar cele la o zi si o saptamana la 7 - 8 la suta.
Moneda unica a fost slabita ieri atat de cauze politice, cat si economice. Referendumul din Olanda privind Constitutia Europeana parea sa aduca un nou vot negativ, in timp ce indicele PMI industrial din euro-zona a coborat in mai de la 49,2 la 48,7 puncte, cel mai scazut nivel din ultimele 22 de luni.
Chiar daca pietele asteapta, in urma valului de vanzari de euro, o scadere a paritatii sub 1,22 dolari, pretul unciei de aur, cel mai exact barometru al monedei americane, nu a scazut decat pana la 414 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.