Piata autohtona de capital a reactionat in limite normale in cazul companiei Rompetrol, a declarat Gratiela Iordache, presedintele subcomisiei Piata de capital, din Camera Deputatilor, pentru Rompres.
"Piata autohtona tocmai demonstreaza la o

Piata autohtona de capital a reactionat in limite normale in cazul companiei Rompetrol, a declarat Gratiela Iordache, presedintele subcomisiei Piata de capital, din Camera Deputatilor, pentru Rompres.
"Piata autohtona tocmai demonstreaza la ora actuala ca este asezata pe niste fundamente solide", a afirmat Gratiela Iordache. Ea a atras insa atentia ca vulnerabilitatea pietei bursiere din Romania provine din numarul mic de titluri atractive de la Bursa de Valori Bucuresti si lichiditatea redusa. BVB si-a revenit marti, dupa scaderea de aproape cinci procente inregistrata luni, pe fondul pesimismului din piata, provocat de respingerea Constitutiei Europene in Franta si de situatia creata la Rompetrol, dupa actiunea Parchetului de la Bucuresti impotriva presedintelui Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor titlurilor listate, a crescut, marti, cu 2,26 la suta, iar BET, care arata evolutia pretului actiunilor principalelor companii, s-a apreciat cu 3,11 la suta. Gratiela Iordache a subliniat ca, din pacate, gradul de volatilitate al pietei bursiere a crescut in acest an comparativ cu 2004, indicand o crestere a riscului. Ea a explicat insa ca principala cauza a modului in care evolueaza actiunile emitentilor vizeaza nivelul de transparenta, la care piata romaneasca este inca deficitara. "In conditiile in care exista niste criterii foarte bine stabilite de transparenta pentru toti agentii economici, care sa nu dea nastere la suspiciuni in ceea ce priveste rezultatele economice, investitorii nu isi pierd increderea", a aratat presedintele subcomisiei Piata de capital. Gratiela Iordache a apreciat ca piata autohtona de capital va oferi in anii urmatori randamente mai inalte decat pietele europene mature, datorita aparitiei unor noi emitenti si potentialului de dezvoltare al emitentilor actuali.

Problemele de la Rompetrol nu ar trebui sa influenteze, in mod normal, restul pietei

Toate societatile din cadrul grupului Rompetrol au inregistrat, in sedinta de tranzactionare de ieri, cresteri semnificative, in frunte cu Petromidia, care s-a apreciat cu 5,90 la suta, urmata de Rompetrol Ploiesti, cu 5,56 la suta, si Rompetrol Vega, cu o apreciere de circa 5 la suta.
Liviu Avram, broker la SSIF Prime Transaction, considera ca evolutia titlurilor Rompetrol influenteaza piata de capital.
"Este o piata inca mica, nedezvoltata, care reactioneaza foarte repede la diversi stimuli. Problemele legate de grupul Rompetrol nu ar trebui sa influenteze, in mod normal, restul pietei, dar la noi s-a intamplat acest lucru", sustine brokerul.
Acesta arata ca pe piata autohtona de capital joaca in aceste zile foarte mult speculatorii, lucru vizibil la nivelul rulajelor modeste realizate in ultimele zile la Bursa.
Astfel, pe fondul unui rulaj destul de mic, de 18,4 miliarde lei, titlurile Rompetrol Rafinare au consemnat, in sedinta de tranzactionare de ieri, o crestere semnificativa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.