Localitatea argeseana Aninoasa este in pericol sa fie inghitita de un amestec de halda de steril si pamant - cu o inaltime de zece metri si o intindere de 1,5 kilometri - care se deplaseaza spre oras cu un metru pe zi, distanta ramasa pana la primele
Localitatea argeseana Aninoasa este in pericol sa fie inghitita de un amestec de halda de steril si pamant - cu o inaltime de zece metri si o intindere de 1,5 kilometri - care se deplaseaza spre oras cu un metru pe zi, distanta ramasa pana la primele case fiind de numai 40 de metri, a declarat prefectul de Arges, Ion Cirstoiu.
"Vine tot muntele, ca nu vine un metru si se asaza. In cateva zile, tot pamantul va ajunge intr-o vale, intre doua dealuri, unde se va opri pe cale naturala. Insa pentru putin timp, cam vreo doi ani. Vine muntele peste noi, ce sa mai?... Cum sa-l opresti?", a adaugat prefectul. Potrivit prefectului, halda se afla la o distanta de 40 de metri fata de primele case, iar solutii pentru oprirea dezastrului nu exista.
Prefectul Cirstoiu sustine ca "necazurile" cu halda de steril au inceput in anii 1992 - 1993, cand a fost inchisa exploatarea miniera de la Aninoasa. Solutia de inchidere a minei de la acea vreme a provocat dezastrul de astazi, sustine prefectul.
Potrivit aceleiasi surse, responsabilii cu inchiderea minei au incercat sa construiasca un baraj pentru a opri deplasarea de pamant si, intre timp, sa gaseasca solutii pentru evacuarea panzei freatice, prin crearea unui sistem de canalizare.
Pamantul inainteaza cu un metru pe zi, iar pana la primele case mai sunt 40 de metri.
"Noi, la nivel local, nu avem nici o sursa, intreprinderea miniera nu mai exista. Singura sursa de finantare pentru oprirea acestui fenomen este bugetul statului", a mai spus prefectul.
In Aninoasa traiesc peste 3.000 de oameni, unii fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele in cazul in care autoritatile nu intervin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.