Maine, sindicalistii Sanitas vor organiza un miting si un mars de protest in Capitala, ca urmare a refuzului Ministerului Sanatatii de a-si asuma angajamente ferme in ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar in a doua jumatate a anului. Tot mai

Maine, sindicalistii Sanitas vor organiza un miting si un mars de protest in Capitala, ca urmare a refuzului Ministerului Sanatatii de a-si asuma angajamente ferme in ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar in a doua jumatate a anului. Tot maine, strazile Bucurestiului vor mai fi impanzite si de salariatii din agricultura, care vor folosi ca materiale de lupta sindicala, utilaje agricole, cartofi, oua si rosii. Cascada mitingurilor si grevelor continua cu actiunile sindicalistilor din CFR, CEC, electricitate.
Liderul Sanitas, Marius Petcu, a anuntat ca mitingul va avea loc in Piata Revolutiei, incepand cu ora 11.00. Sindicalistii vor participa apoi la un mars pe traseul Piata Revolutiei, Bulevardul Magheru, Piata Romana, Piata Victoriei. La aceasta actiune, care se va incheia in jurul orei 14.00, vor participa aproape 5.000 de sindicalisti din toata tara.
Federatia Sanitas cere plata integrala a salariilor si sporurilor specifice, potrivit legii si contractului colectiv de munca la nivel de ramura, acordarea a 20 de tichete de masa lunar pentru fiecare salariat, pe intreg parcursul anului 2005, dar si elaborarea si adoptarea Regulamentului de sporuri prevazut in Ordonanta de Urgenta 115/2004.
Sindicalistii mai cer acordarea celui de-al 13-lea salariu, protectia locurilor de munca si renuntarea la disponibilizari de personal, finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura, precum si exercitarea unui control riguros privind eficienta economica a externalizarilor si privatizarilor incheiate pana acum.
Mitingul de maine constituie ultima forma de lupta sindicala inainte de declansarea grevei de avertisment si a grevei generale care vor fi organizate in cursul lunii iunie, a adaugat Marius Petcu.
Cu o saptamana in urma, liderii Sanitas precizau ca a inceput strangerea de semnaturi pentru greva generala, deoarece Ministerul Sanatatii nu ar fi alocat cele 4.000 de miliarde de lei necesari pentru asigurarea, pana la sfarsitul anului, a salariilor si tichetelor de masa.

Tot mai multi sindicalisti nemultumiti

La data anuntata de Federatia Sanitas pentru miting, in Capitala urmeaza sa aiba loc si un protest al sindicalistilor din agricultura afiliati la Federatia Agrostar. Pe de alta parte, sindicalistii de la Romaero cer Ministerului Economiei privatizarea de urgenta a societatii, de teama falimentarii cu premeditate, sustine liderul sindical Matei Bratianu, secretar general al Blocului National Sindical.
Apicultorii se pregatesc si ei pentru un miting pe care il vor organiza astazi, in Bucuresti, reprosand Ministerului Agriculturii ca nu a intreprins masurile ce se cuvin pentru oprirea falimentarii acestui sector si pregatirea industriei alimentare si a agriculturii in ansamblul ei pentru integrarea in Uniunea Europeana.
Nemultumiti sunt si angajatii CEC, care luni au organizat un miting de protest in fata unitatii din Calea Victoriei. Ei vor o crestere salariala de 25 la suta.
Nici CFR-istii nu o duc mai bine, ei cer o crestere salariala de peste 10 la suta si stoparea disponibilizarilor, in caz contrar, in data de 8 iunie, vor opri toate tipurile de trenuri, si declansarea grevei generale pe termen nelimitat.
De parca nu ar fi fost de ajuns, si sindicatele din energie iau in calcul declansarea unui miting la Bucuresti.

Replica Ministerului Sanatatii: ''Cu exceptia tichetelor de masa, toate revendicarile sunt rezolvate''

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) sustin ca ''toate revendicarile Federatiei Sanitas sunt rezolvate, cu exceptia celei privind tichetele de masa, care nu s-au dat in ritmul cerut de catre sindicalisti''. De asemenea, MS spune ca la Federatia Sanitas a fost trimis un fax in care era prezentata o propunere a ministerului pentru solutionarea problemei referitoare la acordarea tichetelor de masa. ''Noi nu am mai primit nici un raspuns de la Federatia Sanitas si nici nu credem ca vor mai exista discutii cu sindicalistii pana maine'', afirma reprezentantii MS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.