Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata. Florin Mi
Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata. Florin Mihaltan, conferentiar doctor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, care a facut aceasta declaratie ieri, cu prilejul Zilei Mondiale fara Tutun, a adaugat ca peste 40% dintre medicii romani sunt fumatori, in timp ce, in Europa, doar doctorii din Armenia ori Georgia ii depasesc. Mihaltan a precizat ca peste jumatate dintre cadrele medii sanitare sunt fumatoare. Astfel, 51,4% dintre medicii barbati, din unitatile sanitare, fumeaza zilnic, iar 38,6% dintre femei aprind cel putin cate o tigara pe zi. Medicul a mai spus ca, 42% dintre angajatii maternitatilor fumeaza, 70% dintre acestia fiind femei. Alarmant este faptul ca tot mai multi copii fumeaza, intre 8 si 10% dintre minorii avand mai putin de zece ani si consumand tutun. Specialistii cred ca legea care interzice fumatul in locurile publice ar trebui modificata, astfel incat sa fie interzisa comercializarea tigarilor in buticurile din curtea scolii sau in apropierea unitatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat ca, in 2005, o data cu Ziua Mondiala fara Tutun, sa fie lansata campania "Profesionistii din sanatate impotriva tutunului-Actiune si raspunsuri". Potrivit specialistilor romani, cele mai bune masuri privind scaderea consumului de tutun, care a dat roade in tarile Uniunii Europene, a fost cresterea pretului la tutun.
O alta masura vizeaza restrictionarea fumatului la locul de munca si in locurile publice, actiune care contribuie la scaderea cu 3,8% a prevalentei fumatului. Interzicerea completa a publicitatii, la nivelul intregii Uniuni Europene, ar determina o reducere a consumului cu pana la 7%. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.