Incepand cu data de 1 iulie 2005, tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti se vor realiza in noua moneda, RON, se arata intr-un comunicat al institutiei primit la redactie. Pretul fiecarui ordin de bursa introdus in sistemul de tranzactionare va fi
Incepand cu data de 1 iulie 2005, tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti se vor realiza in noua moneda, RON, se arata intr-un comunicat al institutiei primit la redactie. Pretul fiecarui ordin de bursa introdus in sistemul de tranzactionare va fi exprimat in lei noi, urmat de 4 zecimale. Se pastreaza, astfel, structura si valorile relative ale pasilor de cotare pentru segmentul principal al pietei bursiere, segmentul de piata Regular, si pentru segmentul de piata Deal. Un pas de cotare este variatia minima a cotatiei pretului unei actiuni, atat pentru cumparare, cat si pentru vanzare.
Pentru segmentele de piata Regular si Deal, valorile impuse de BVB pentru pasii de pret vor avea urmatoarea structura: pentru preturile sub 0,0999 RON, marimea pasului va fi de 0,0001 RON, pentru intervalul de pret 0,1 - 0,499 RON, pasul va fi de 0,001 RON, pentru valorile cuprinse intre 0,5 - 0,999 RON, pasul va fi de 0,005 RON, pentru 1 - 4,999 RON, de 0,01 RON, pentru intervalul 5 - 9,999 RON, de 0,05 RON, iar pentru preturile de peste 10 RON, de 0,1 RON. Pentru celelalte segmente ale pietei bursiere, Odd Lot si Unlisted, valorile impuse de BVB pentru pasii de pret sunt de 0,01 RON, pentru intervalul de pret de pana la 4,99 RON, de 0,05 RON pentru intervalul 5 -9,99 RON si de 0,1 RON pentru preturile de peste 10 RON. Comunicatul BVB arata ca prin pasii de cotare impusi pe fiecare segment de piata in parte si prin nivelurile actuale ale blocului de tranzactionare (pe piata Regular si Deal, un ordin de vanzare sau cumparare trebuie sa cuprinda un volum de actiuni egal sau multiplu de 500), se asigura conditiile ca valoarea de decontare a fiecarei tranzactii realizate la BVB sa fie exprimata in bani (multiplu de 0,01 RON). Blocul de tranzactionare stabilit pentru tranzactionarea unui simbol bursier pe piata Regular se va introduce si pe segmentul de piata Deal. Variatia maxima a preturilor ordinelor din piata Odd Lot, unde se tranzactioneaza pachete sub 500 actiuni, se modifica la 25 la suta fata de pretul de referinta curent. In prezent, limita maxima a variatiei este de 15 la suta. Valoarea nominala a fiecarei obligatiuni tranzactionate la BVB va face obiectul denominarii, prin convertirea in RON, in baza raportului de 10.000 ROL pentru 1 RON.
Bursa de Valori Bucuresti nu va organiza sedinte de tranzactionare in perioada 27 iunie - 1 iulie 2005. Ultima sedinta de tranzactionare in care tranzactiile vor fi negociate pe baza leului vechi va fi la data de 24 iunie 2005. Prima sedinta de tranzactionare in care tranzactiile vor fi negociate pe baza noii monede va fi cea din 4 iulie 2005.
Suspendarea sedintelor de tranzactionare in perioada 27 iunie - 1 iulie 2005 tine cont de declararea zilelor de 30 iunie si 1 iulie ca zile nebancare si urmareste sa asigure conditiile necesare pentru ca toate tranzactiile negociate pe piata bursiera in lei vechi sa fie decontate in aceeasi moneda.
In cadrul sumarului zilnic al tranzactiilor, preturile de inchidere pentru valorile mobiliare tranzactionate la BVB vor fi afisate atat in moneda veche (ROL), cat si in moneda noua (RON). Celelalte elemente din cadrul sumarului de tranzactionare vor fi afisate in lei noi (RON).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.