Aproape 2000 de hectare de culturi agricole din judetul Galati au fost afectate de ploile, inundatiile si grindina care s-au inregistrat in ultimele zile, informeaza Rompres. Potrivit informatiilor furnizate, ieri, de directorul Directiei pentru Agri
Aproape 2000 de hectare de culturi agricole din judetul Galati au fost afectate de ploile, inundatiile si grindina care s-au inregistrat in ultimele zile, informeaza Rompres. Potrivit informatiilor furnizate, ieri, de directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala(DADR) Galati, Petre Grigore, cea mai afectata zona este nordul judetului, unde pagubele doar la suprafetele plantate cu vita de vie se ridica la peste 300 de milioane de lei. Ploile torentiale, dar si grindina au afectat localitatile Buciumeni, Cosmesti, Nicoresti, Tepu si Rediu. Precipitatiile au condus la calamitarea culturilor de pe 955 ha, dintre care 91 ha au fost afectate in proportie de peste 50%. Grindinei a lovit 990 ha de teren agricol, dintre care 40 ha cultivate cu vita de vie, au fost afectate in procent de peste 50%, pagubele ridicandu-se la peste 320 de milioane de lei. Seful DADR Galati, Petre Grigore, a precizat ca au fost constituite comisii speciale care vor face o evaluare exacta a pagubelor produse de calamitati.
Pericol de inundatii in Teleorman
Nivelul apei Dunarii pe teritoriul judetului Teleorman a crescut, ieri, depasindu-se cota de inundatie cu 19 cm, in zona portului Turnu Magurele, si cu 28 cm la Zimnicea. In unele perimetre dintre malul fluviului si digul de protectie impotriva inundatiilor, nivelul apei se mentine la 1,5-2 metri, fiind afectata puternic vegetatia forestiera pe mai mult de 1.000 de hectare. In incintele indiguite Bujoru-Pietrosani si Zimnicea-Nasturelu se aplica masurile din faza intai a planului de aparare impotriva inundatiilor. Toate statiile de pompare-desecare apartinand Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare functioneaza normal pentru evacuarea apei din incintele indiguite si mentinerea nivelului de exploatare. Conform datelor centralizate la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, intr-o perioada in care mai multi producatori agricoli au solicitat punerea in stare de functiune a sistemelor de irigatii, s-au inregistrat ploi care, cumulat, in ultimele 20 de zile, insumeaza 150,10 l/mp in zona Alexandria, 95,50 l/mp la Cernetu, 88 l/mp la Buzescu si 55 l/m la Tatarastii de Sus.
Tornada in Calarasi
Pagube de peste 1,5 miliarde de lei au fost inregistrate in comuna Nicolae Balcescu din judetul Calarasi dupa ce o tornada a afectat 26 de case. Dupa o ploaie torentiala, urmata de caderi de grindina, vineri seara in aceasta comuna s-a format o tornada care a afectat acoperisurile caselor si a produs pagube in 26 de gospodarii. Doar sase case au ramas fara acoperisuri, restul de 20 au pagube mai mici, fiind afectate intr-un procent de 10-30%. Prefectul judetului, Jenel Serban, si seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, col. Viorel Muresan, s-au deplasat la Nicolae Balcescu unde i-a asigurat pe locuitorii afectati de tornada ca vor fi ajutati cu materiale de constructii pentru a repara locuintele. Pana cel tarziu marti, prefectul se va intalni cu oamenii de afaceri din domeniul constructiilor si ii va ruga pe acestia sa contribuie cu tigla, placi de azbociment si lemn, astfel incat cei afectati sa isi refaca acoperisurile.
Culturi agricole distruse in Olt
Acoperisurile a 14 locuinte si ale unor sedii de institutii si societati comerciale din comuna Leleasca, judetul Olt, precum si 300 ha de culturi agricole au fost distruse sambata seara de o furtuna, transmite corespondentul Rompres. Furtuna care a durat cel mult 45 de minute si a fost insotita de vant puternic si caderi masive de grindina, a zdrobit si a spulberat acoperisul postului de politie Leleasca, acoperisul caminului cultural din localitate, acoperisurile a trei cladiri apartinand unei societati agricole si, partial, pe cele ale unui numar de 14 case si anexe ale localnicilor, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Cristian Croitoru. Furtuna a produs pagube si culturilor agricole de grau si porumb, pe o suprafata de 300 de hectare, acestea fiind complet distruse. Nu au fost inregistrate victime sau inundatii. Pentru evaluarea exacta a pagubelor produse de furtuna de sambata seara, la Leleasca se va deplasa luni o comisie din cadrul Prefecturii Olt. Tot sambata seara a cazut grindina si in alte localitati din zona de sud a judetului Olt, dar primariile respective nu au raportat inca nici un fel de pagube, a mai spus Croitoru. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.