Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu readuce pe tapet problema fuziunii cu PD. Asta desi Congresul PNL din februarie a respins o motiune pe aceasta tema al lui Valeriu Stoica si chiar si Tariceanu declara, la acea vreme, ca nu "este un proces si

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu readuce pe tapet problema fuziunii cu PD. Asta desi Congresul PNL din februarie a respins o motiune pe aceasta tema al lui Valeriu Stoica si chiar si Tariceanu declara, la acea vreme, ca nu "este un proces simplu". Premierul spunea atunci ca acest obiectiv, care, la un moment dat parea iminent si usor de realizat, nu a fost "indepartat", ci a fost pus "intr-un plan foarte realist", asteptandu-se si decizia Conventiei Nationale a democratilor din luna iunie. In schimb, presedintele Traian Basescu, fostul sef al democratilor spunea ca fuziunea PNL cu PD este in continuare o necesitate pentru asezarea vietii politice romanesti.
Concluzie la care a ajuns si Tariceanu, care transmite astfel, un semnal puternic inaintea Conventiei Nationale a PD de luna viitoare. Aflat sambata, la Suceava, premierul a spus ca este preocupat de realizarea, in perspectiva, a unei fuziuni PNL-PD si a cerut participantilor sa reflecte la acest proiect politic.
"Merita o reflectie foarte serioasa ca actuala Alianta, care a reusit sa castige alegerile, sa primeasca o valenta suplimentara in viitor", a declarat Tariceanu. El a aratat ca, Alianta DA a functionat foarte bine pana la alegeri, un an si jumatate, iar aceasta alianta s-a consolidat. "Actul de guvernare trebuie sa ne tina stransi, in continuare. Fara unitate nu vom reusi", a spus Tariceanu.

Contrapondere la PSD

"Problema la care va rog sa reflectati cu totii si la care si eu ma gandesc foarte serios este posibilitatea unei fuziuni, in perspectiva, cu Partidul Democrat. Sigur ca acest lucru nu este o problema unilaterala, trebuie ca intr-o casatorie sa vrea ambii soti, dar eu cred ca noi trebuie sa aratam in mod clar disponibilitatea noastra pentru un astfel de proiect politic", a spus presedintele PNL.
El a reamintit ca si Congresul PNL s-a incheiat cu o rezolutie in acest sens care arata disponibilitatea PNL pentru o fuziune in perspectiva."Vreau astazi sa reiterez, inca o data, aceasta disponibilitate din punctul meu de vedere si sper si din punctul dumneavoastra de vedere. E un act de viziune politica, e un act de responsabilitate la care merita sa ne gandim cu totii foarte serios, pentru ca in viitor sa putem face fata nu ca doua partide separat cu un adversar care, sigur, astazi traverseaza o perioada dificila, ma refer la PSD, ci sa facem fata ca un partid unit in asa fel incat in Romania, PSD, sa aiba intr-adevar o contrapondere permanenta, solida si coerenta. Si aceasta contrapondere ar putea sa fie data de viitorul partid unit", a spus Tariceanu.

"Nu se schimba caii la caruta care urca dealul"

Pe de alta parte, Tariceanu a respins speculatiile privind o eventuala remaniere intr-un mod foarte plastic. El a spus ca potrivit unui proverb, "nu se schimba caii la caruta care urca dealul".
"Noi urcam un deal greu care este cel al integrarii europene. Vreau sa va spun foarte clar ca dincolo de orice alte considerente, eu cred ca Romania nu are voie sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007", a spus Tariceanu.
El a apreciat ca de data aceasta nu va mai merge ca sa obtinem o "nota de trecere" pe baza unor consideratii si aprecieri de ordin politic. "Observati care este atmosfera politica care a degenerat considerabil in Europa Occidentala si mai ales in cele doua tari Franta si Germania care reprezinta stalpii constructiei europene. Ca atare, in toamna vom fi judecati intr-o maniera extrem de analitica si obiectiva si prin urmare, ca aceasta judecata sa fie una in final cu un rezultat favorabil, noi trebuie sa ne concentram toate eforturile pe acest demers al indeplinirii masurilor care au fost convenite cu Comisia Europeana la incheierea negocierilor", a spus premierul.
El a subliniat ca orice alta actiune in aceasta perioada nu inseamna decat "consumarea energiilor pe alte teme care nu reprezinta tema esentiala". "Oricum, optiunea de remaniere premierul o are din prima zi de cand este instalat", a spus Tariceanu, subliniind, totodata, ca astfel de lucruri "nu se anunta din timp cu surle si trambite in presa si se fac; astea se hotarasc seara si a doua zi de dimineata ai iesit si ai anuntat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.