Productia de grau din acest an ar putea fi cu circa 2 milioane de tone peste necesarul de consum, care depaseste 3,5 milioane de tone, conform previziunilor reprezentantilor Ministerului Agriculturii, elaborate dupa consultarea Organizatiei Interprof
Productia de grau din acest an ar putea fi cu circa 2 milioane de tone peste necesarul de consum, care depaseste 3,5 milioane de tone, conform previziunilor reprezentantilor Ministerului Agriculturii, elaborate dupa consultarea Organizatiei Interprofesionale din sectorul cerealelor, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. Necesarul intern de grau se situeaza intre 3,5 si 4 milioane de tone, si include consumul uman (urban, rural), cel industrial, precum si graul de samanta. Conducerea Ministerului Agriculturii s-a intalnit in aceasta saptamana cu reprezentantii Organizatiei Interprofesionale Cereale si Produse Derivate. Cele doua parti au analizat stadiul in care se afla culturile de grau si orz, oficialii organizatiei interprofesionale inaintand o serie de propuneri Ministerului Agriculturii prin care sa fie sustinuta productia din acest an. Astfel, ei vor modificarea legii pietelor si stabilirea, impreuna cu ministerul, a unui pret minim garantat pentru graul din recolta anului 2005/2006. De asemenea, s-a solicitat marirea de la 725.000 tone la 1,8 milioane de tone a cantitatii de grau pentru care se aloca producatorilor agricoli o prima de 500 de lei/kg, iar ajutorul sa fie acordat numai pentru graul cu indici calitativi superiori de panificatie. In acelasi timp, organizatia mai cere mentinerea sprijinului pentru samanta de grau in anul agricol 2005-2006, precum si acordarea unei subventii la exportul de grau si produse procesate. Suprafata insamantata cu grau este de circa 2,5 milioane de hectare, din care aproximativ 2,3 milioane de hectare au o dezvoltare normala, cu potential de productie ridicat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Productia de grau si secara s-a ridicat, in anul 2004, la circa 7,6 milioane de tone. (L.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.