Cand vine vorba de dinti, intrebarile sunt numeroase, parerile sunt multe si, ca si in cazul fotbalului, toata lumea pare ca se pricepe. Pacientii au nedumeriri, intreaba, dar de putine ori se arata dispusi sa urmeze sfatul medicului. In plus,
Cand vine vorba de dinti, intrebarile sunt numeroase, parerile sunt multe si, ca si in cazul fotbalului, toata lumea pare ca se pricepe. Pacientii au nedumeriri, intreaba, dar de putine ori se arata dispusi sa urmeze sfatul medicului. In plus, a aparut un adevarat ""folclor"", care pare mult mai atractiv pentru multi dintre noi, indiferent de pregatire, educatie, stare sociala, materiala sau varsta. Nu ma supara nici un dinte, deci nu are rost sa merg la dentist.
Este, cu siguranta, cea mai mare si cea mai frecventa greseala. Cariile incipiente sau inflamatiile cronice nu produc de obicei neplaceri, insa medicul le sesizeaza si poate interveni la timp scutindu-va de durerile care vor aparea la un moment nu prea indepartat. Spalatul pe dinti Ma spal pe dinti mai putin de trei minute, dar de mai multe ori pe zi.
Cat se poate de gresit. Un periaj superficial nu va duce la curatarea temeinica a zonelor mai greu accesibile (spatiile interdentare, ultimii dinti). De fiecare data vor fi curatate aceleasi suprafete in detrimentul celor care conteaza. Durata unui periaj este intre 3-5 minute, indiferent de periuta pe care o folositi. Periile electrice de ultima generatie au incorporat un timer care va indica cate secunde/minute v-ati periat. In concluzie, sunt absolut obligatorii doua periaje: dimineata si seara, ambele cu o durata de minimum 3 minute. In plus, in special seara, trebuie sa folositi ata dentara, pentru a putea curata spatiile dintre dinti in care nici o periuta nu poate patrunde. Detartrajele prea frecvente imi slabesc smaltul.
Detartrajul se realizeaza fie manual, cu chiurete care disloca doar blocurile de smalt, fie modern, cu aparat cu ultrasunete. Sunt foarte eficiente si nu zgarie sau distrug smaltul. Eventuala sensibilitate a dintilor care apare ulterior are drept explicatie retractia gingiilor urmata de dezgolirea radacinilor cauzata de depozitele de tartru. La cateva zile dupa detartraj, gingiile capata culoarea roz, se ataseaza ferm de dinte si orice disconfort, inclusiv sangerarea, dispare. Imi este foarte greu sa-mi aleg pasta de dinti. Care este cea mai eficienta?
Pastele de dinti au in general aceeasi compozitie aprobata de Ministerul Sanatatii. Exista si paste de dinti speciale (desensibilizante, pentru afectiuni parodontale, cu efect de albire). Acestea se folosesc doar la recomandarea medicului. Este important ca pastele pentru copiii mai mici de 6 ani sa nu contina fluor, iar peste aceasta varsta sa folosim paste cu fluor. Esentiale sunt miscarile de periere si durata de 3 minute in conditiile unui periaj corect. Folosesc o pasta cu efect de albire, dar nu sunt multumita de culoarea dintilor mei.
Pastele cu efect de albire au in compozitia lor granule abrazive, care prin actiune mecanica indeparteaza petele colorate cauzate de cafea, cola, tutun. Ele nu deschid culoarea dintilor decat cu maximum un ton. Tratamentul de albire profesional este cel prin care puteti obtine o nuanta cu 7-8 tonuri mai deschisa. Mai nou, cabinetul nostru foloseste o aparatura speciala, astfel incat rezultatul se obtine intr-o singura sedinta, fata de cele 7-10 necesare cu sistemele de albire clasice! As dori sa-mi albesc dintii, dar mi-e foarte frica sa nu-mi atace smaltul.
Desi au in compozitie peroxid de hidrogen in concentratie variabila in functie de produs, albirea profesionala nu este urmata de distrugerea smaltului. Cercetarile de laborator o dovedesc, experienta clinica de zeci de ani (in alte tari) o demonstreaza. In plus, este cert ca acizii proveniti din fermentarea alimentelor si metabolismul bacteriilor din gura sunt cei responsabili de atacul smaltului si aparitia cariilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.