Luna mai se va incheia cu un curs al euro aflat peste pragul de 3,6 lei, valoare care se va mentine, probabil, si in iunie.
In ultimele patru saptamani euro a fluctuat intr-un ecart deosebit de ingust, cuprins intre 3,61 si 3,63 lei. Iar, atun
Luna mai se va incheia cu un curs al euro aflat peste pragul de 3,6 lei, valoare care se va mentine, probabil, si in iunie.
In ultimele patru saptamani euro a fluctuat intr-un ecart deosebit de ingust, cuprins intre 3,61 si 3,63 lei. Iar, atunci cand cotatiile din piata valutara au coborat sub nivelul de 3,61, BNR a cumparat excesul de valuta. Astfel de situatii au fost insa accidentale, in piata existand o lipsa de circa 200 milioane euro, creat de importurile tot mai mari, care au condus la o adancire a deficitului comercial si de cont. Dolarul a avut un traseu diferit, el crescand de la 2,7931, la finele lui aprilie la 2,8856 lei, vinerea trecuta, impins fiind de evolutia lui fata de euro pe pietele internationale. Daca la inceputul lunii paritatea s-a mentinut in jurul valorii de 1,30 dolari, vineri euro a coborat la 1,2492 dolari. Deprecierea monedei unice este o consecinta a diferentialului existent intre economiile de pe cele doua maluri ale Atlanticului, la care s-au adaugat presiunile politice legate de soarta referendumului privind Constitutia europeana, care s-a desfasurat ieri in Franta. De asemenea, investitorii internationali au inceput sa prefere moneda verde si datorita dobanzii americane de 3%, mai mare comparativ cu cea din euro-zona si Japonia.
In piata la termen de la Sibiu dupa o perioada destul de lunga, investitorii au cotat euro peste cursul mediu, tranzactiile realizandu-se saptamana trecuta pentru scadenta 30 iunie intre 3,6125 si 3,6250 lei, vineri pretul de cotare fiind stabilit la 3,6172 lei. Pentru septembrie pretul de cotare s-a mentinut la 3,62 lei, valoare stabilita in urma cu doua saptamani, in timp ce dolarul a fost cotat pentru iunie la 2,84 - 2,85 lei. Opiniile investitorilor in privinta evolutiei cursului euro sunt impartite. Majoritatea considera ca euro se va mentine si in iunie peste pragul de 3,6 lei, o apreciere a leului fiind posibila doar in cazul in care inflatia se va mentine in jurul valorii anualizate de 10%. Avand in vedere cresterea exploziva a deficitului comercial si de cont, devine posibila o scadere a monedei nationale care ar trebui sa reduca valoarea importurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.