Chiar si in eventualitatea respingerii tratatului constitutional european cu ocazia referendumului francez de maine, itinerariul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va ramane in vigoare, a declarat, recent, raportorul pentru Romania,
Chiar si in eventualitatea respingerii tratatului constitutional european cu ocazia referendumului francez de maine, itinerariul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va ramane in vigoare, a declarat, recent, raportorul pentru Romania, parlamentarul german Gunther Krichbaum (CDU/ CSU). Crestin-democratul, care este si membru al Comisiei pentru Europa al Bundestagului, a facut aceasta precizare intr-o scrisoare deschisa, adresata vicepresedintelui PPCD, Marius Popovici. "In ultimii ani s-au depus multe eforturi pentru o apropiere fata de Europa. Acum oamenii din Romania si Bulgaria au dreptul la o fiabila politica externa a statelor Uniunii Europene", se arata in scrisoarea semnata de Gunther Krichbaum. Parlamentarul german a apreciat ca, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, extinderea Uniunii Europene spre est va fi definitivata. El a recunoscut insa ca, in conditiile in care Constitutia europeana nu va aduna majoritatea sufragiilor in Franta, viitorul Uniunii Europene va trebui din nou dezbatut. Reamintim ca opinia publica din strainatate a fost bulversata de recentul demers al cancelarului german, Gerhard Schröder, care a anuntat convocarea alegerilor anticipate in Germania. Momentan, analistii din intreaga lume incearca sa prevada implicatiile pe plan extern ale evenimentelor din politica germana incepand cu teme din agenda europeana precum bugetul, Constitutia, extinderea si pana la relatiile cu SUA, Rusia, Iranul sau China. Convocarea alegerilor anticipate pare sa aiba consecinte importante pe plan extern, crestin-democratii, favoriti in sondaje, avertizand chiar ca intentioneaza sa solicite amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in cazul in care Franta va respinge Constitutia europeana. "Pozitia noastra este clara: includerea Bulgariei si a Romaniei trebuie amanata, daca Franta voteaza impotriva Constitutiei", a declarat recent Peter Hintze, purtator de cuvant al CDU pentru probleme europene, intr-un interviu telefonic acordat agentiei Bloomberg.
Trei argumente
In acest context, declaratia lui Gunther Krichbaum - care precizeaza ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, conform calendarului stabilit, nu va fi afectata de votul de duminica din Franta - aduce o clarificare deosebit de importanta. Mesajul este pozitiv si acrediteza ca lucrurile nu sunt asa de negre cum par la o prima vedere. Pe de alta parte, vicepresedintele PPCD, Marius Popovici, a adus trei argumente in sprijinul afirmatiilor parlamentarului german. In primul rand, a spus Popovici, un numar considerabil de germani, originari din Romania, vor amenda vehement orice gest potrivnic Romaniei lansat de CDU. In al doilea rand, a precizat el, marile concerne germane care au afaceri in tara noastra au interesul ca Romania sa fie cat mai repede membra cu drepturi depline a UE. In al treilea rand, a adaugat Popovici, indiferent de culoarea viitorului Guvern, Germania trebuie sa respecte pozitia consfintita prin semnarea Tratatului de Aderare de la Luxemburg.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.