Cu ocazia interventiei la Congresul italian al Impartasaniei, desfasurat in aceasta saptamana la Bari, cardinalul catolic Walter Kasper a definit diviziunea dintre crestinii ortodosci si cei catolici drept un scandal si o rusine. In viziunea presedin
Cu ocazia interventiei la Congresul italian al Impartasaniei, desfasurat in aceasta saptamana la Bari, cardinalul catolic Walter Kasper a definit diviziunea dintre crestinii ortodosci si cei catolici drept un scandal si o rusine. In viziunea presedintelui Consiliului Pontifical pentru Unitate Crestina, scandalul pe care crestinii il ofera lumii in fiecare duminica rezida in faptul "dureros si deplorabil" ca, desi ambele confesiuni crestine sarbatoresc Ziua Domnului, exista imposibilitatea celebrarii impreuna a acesteia. "In loc sa dam lumii o marturie comuna a unitatii, dam un semn de diviziune, intrucat mergem in fiecare duminica la biserici diverse. Acest scandal este si mai evident in cazurile casatoriilor si familiilor mixte, membrii acestora neputand participa impreuna la slujba duminicala.
Parcurgand fazele cele mai semnificative ale dialogului ecumenic cu bisericile orientale, Kasper a abordat tema prozelitismului, marul discordiei in raporturile cu Rusia. Intr-adevar, Alexei al II-lea, patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe - cea rusa - a acuzat in repetate randuri Vaticanul de prozelitism, aceasta constituind si principala ratiune a refuzului unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea in Rusia.
Cardinalul catolic a negat ferm orice "intentie, strategie sau politica" de prozelitism a Vaticanului pe taramurile ortodoxiei. "Nu intentionam, in nici un caz, sa transformam tarile in care ortodoxia este la ea acasa in tari catolice" a precizat Kasper. Insa, a adaugat responsabilul cu ecumenismul al Sfantului Scaun, in situatia in care exista cazuri "izolate care pot crea impresia unui autentic prozelitism, vom discuta deschis si vom schimba aceasta stare de fapt. Dar, si noi va rugam, dragi frati, sa incetati acele actiuni de prozelitism, mai exact scandaloasa practica a rebotezarii", le-a transmis Walter Kasper ortodocsilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.