Dupa 18 ore de audieri, afaceristul a fost anuntat ca nu mai pleaca acasa. SC Rompetrol Rafinare SA nu a inregistrat tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde

Dupa 18 ore de audieri, afaceristul a fost anuntat ca nu mai pleaca acasa. SC Rompetrol Rafinare SA nu a inregistrat tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei. Ambasada SUA apreciaza ca ancheta in cazul Petromidia dureaza de o perioada de timp considerabila si daca se va dovedi a fi altceva decat o ancheta legitima, aceasta ar avea un efect daunator asupra climatului de afaceri din Romania

Mandatul de retinere a omului de afaceri Dinu Patriciu, emis in noaptea de joi spre vineri de procurorii Ministerului Public, s-ar putea transforma in mandat de arestare preventiva, daca magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide acest lucru.
Propunerea le-a fost inaintata in cursul zilei de ieri, Patriciu fiind acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Procurorii vor cere magistratilor Tribunalului Bucuresti emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Dinu Patriciu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, ne-a informat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Public, procuror Simona Frolu, precizand ca, cel mai probabil, acesta va fi prezentat instantei pana la ora 1,30 a noptii de vineri spre sambata.
Potrivit aceleiasi surse, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost retinut, in noaptea de joi spre vineri, dupa o audiere maraton care a durat aproape 18 ore, sub acuzatiile pentru care era cercetat de procurorii de la Parchetul instantei supreme in dosarul Petromidia.
Acest lucru a fost comentat, ieri dimineata de aparatorul sau, care a declarat, citat de Mediafax, ca ceea ce s-a intamplat a fost o experienta "inedita din punct de vedere profesional" si o "calcare in picioare" de catre procurori a dreptului la aparare. Potrivit aceleiasi surse, ordonanta in baza careia a fost retinut omul de afaceri a fost emisa in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 1,30, inainte ca Dinu Patriciu sa fi terminat de scris declaratia olografa pe care a inceput-o joi, la ora 10,00. "Spre surprinderea mea, ca avocat, am aflat ca aceasta ordonanta s-a dat in timp ce Dinu Patriciu completa aceasta declaratie, fara sa i se fi stabilit calitatea de inculpat", a adaugat Iordanescu, precizand ca, la dosar nu exista nici o proba "puternica" si nici acte pentru incriminarea omului de afaceri.
Pe de alta parte, avocatul s-a aratat retinut in a se pronunta daca Patriciu a cerut procurorilor ca fostul presedinte Ion Iliescu si fostul consilier prezidential Ioan Talpes (care au analizat memorandumul inaintat procurorilor, in 2004) sa fie audiati in acest dosar, asa cum a anuntat omul de afaceri, la intrarea la audieri.

Ancheta complexa

Ancheta in acest caz a fost demarata de procurorii DIICOT in colaborare cu specialisti ai Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor si ai Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR, in cadrul procesului de monitorizare a activitatilor din domeniul petrolier, in speta cea desfasurata in urma privatizarii SC Petromidia SA.
Parchetul General preciza, in acest caz, ca "au rezultat date si indicii conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale ce vizau efectuarea de investitii tehnologice pe anul I investitional in suma de 15 milioane USD, investitii ce trebuiau efectuate din surse proprii ale cumparatorului sau sursele atrase pe numele sau".
Totodata, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, anchetatorii sustin ca au constatat ca in contabilitatea SC Rompetrol Rafinare SA nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei.
Procurorii Ministerului Public precizau, la data punerii sub acuzare a lui Dinu Patriciu, ca cercetarile sunt continuate si pentru stabilirea modalitatii de achizitionare de actiuni SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul societatilor de investitii financiare in perioada 2003-2004, mai preciza Ministerul Public. Dupa ce, la 29 martie, i-au fost prezentate acuzatiile in cazul Petromidia, Dinu Patriciu a afirmat ca acuzatiile sunt tendentioase si ca au asupra lui "un impact de suflet si personal". "Sunt convins ca aceasta investigatie, care este binevenita de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu, care a respins toate cele trei invinuiri ce i-au fost aduse. Omul de afaceri a mai fost audiat de procurorii care instrumenteaza acest dosar in 12 aprilie, cand a raspuns timp de aproximativ opt ore intrebarilor puse de anchetatori.
In acest caz, alaturi de Dinu Patriciu mai sunt cercetati, Constantin Adrian Volintiru, reprezentantul conducerii Rompetrol, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis, precum si mai multi cenzori ai societatii sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.