Guvernul a eliminat, printr-o ordonanta de urgenta, posibilitatea acordarii unor scutiri la plata datoriilor catre stat Combinatului Siderurgic Sidex Galati. Prin actul normativ adoptat in sedinta din 26 mai de Executiv se elimina posibilitatea ca Si
Guvernul a eliminat, printr-o ordonanta de urgenta, posibilitatea acordarii unor scutiri la plata datoriilor catre stat Combinatului Siderurgic Sidex Galati. Prin actul normativ adoptat in sedinta din 26 mai de Executiv se elimina posibilitatea ca Sidex sa fie scutit de la plata impozitului pe profit. Astfel, este abrogat articolul 16 din OU nr. 119/2001. Acest articol preciza ca Sidex este scutit de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 5 ani, incepand cu primul exercitiu financiar in care societatea inregistreaza profit brut. Totodata, actul normativ adoptat in ultima sedinta de Guvern stabileste ca ajutoarele de stat pentru Sidex vor fi acordate cu avizul Consiliului Concurentei si in conformitate cu Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Tratatul de aderare, semnat la Luxemburg la 25 aprilie, interzice acordarea sau plata oricaror ajutoare de stat societatilor comerciale incluse in strategia de restructurare a industriei siderugice. Prin urmare, precizarile din ordonanta guvernamentala sunt masuri al caror scop este sa inlature, fara echivoc, posibilitatea acordarii unor ajutoare de stat catre Sidex. Ordonanta de urgenta raspunde exigentelor asumate de Romania in procesul de negociere. Romania este strict monitorizata de Comisia Europeana la Capitolul "Concurenta" iar incalcarea acestor prevederi cuprinse in Tratatul de aderare ar fi de natura sa atraga activarea Clauzei de salvgardare. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.