Operatiunile operatorului de telefonie mobila CosmoRom vor fi relansate sub managementul firmei elene CosmOTE, care va plati RomTelecom, in luna iunie, 120 de milioane de euro pentru un pachet de 70 la suta din actiunile societatii romanesti, a decla

Operatiunile operatorului de telefonie mobila CosmoRom vor fi relansate sub managementul firmei elene CosmOTE, care va plati RomTelecom, in luna iunie, 120 de milioane de euro pentru un pachet de 70 la suta din actiunile societatii romanesti, a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.
"Acordul de preluare a actiunilor a fost semnat astazi (n.r. - ieri) de catre reprezentantii RomTelecom si CosmOTE, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE. In urma acestei tranzactii, RomTelecom va mai detine 30 la suta din CosmoRom. Pana la finele anului, operatiunile comerciale ale CosmoRom vor fi relansate sub managementul CosmOTE, care si-a asumat si responsabilitatea finantarii activitatii operatorului", a adaugat Nagy.
Potrivit ministrului Comunicatiilor, datoriile CosmoRom catre furnizorii de echipamente si actionarul principal, RomTelecom, au fost evaluate la aproximativ 200 milioane de euro.
"In urma acordului, operatorul roman nu mai are datorii. Totodata, conform planului de afaceri, in urmatorii ani vor fi investite la CosmoRom fonduri de circa 400 milioane de euro pentru dezvoltarea companiei. De asemenea, probabil ca va exista si un proces de rebranding al operatorului", a spus Nagy.
Potrivit unui comunicat al CosmOTE, datoriile CosmoRom vor fi eliminate in totalitate in urma acestei tranzactii, cu exceptia unor sume de 16 milioane de euro datorate OTE International si alte doua milioane de euro catre alti creditori.
Prezent la eveniment, presedintele grupului OTE, Panagis Vourloumis, a afirmat ca este multumit ca s-a ajuns la un acord cu RomTelecom in privinta intrarii CosmOTE in actionariatul CosmoRom.
"Astfel, RomTelecom va avea un partener puternic pe piata de telefonie mobila. Nu subestimam greutatile pe care le vom intampina incercand sa reintram pe aceasta piata, dar cred ca managementul CosmOTE va fi capabil sa relanseze operatiunile comerciale ale CosmoRom", a apreciat Vourloumis.

Romania, una dintre cele mai atractive piete din Europa de Est

Evangelos Martigopoulos, directorul general al CosmOTE, a afirmat ca relansarea CosmoRom reprezinta o provocare pentru compania elena.
"Romania este o piata cu perspective de dezvoltare in urmatorii ani pe segmentul telefoniei mobile, una dintre cele mai atractive din Europa de Est. Noi credem ca vom avea succes pe aceasta piata, asa cum se intampla si in celelalte patru state unde suntem prezenti" (n.r. - Bulgaria, Albania, Grecia, Macedonia), a spus seful CosmOTE.
CosmOTE a preluat, recent, companiile GloBul (Bulgaria) si CosmoFon (Macedonia), ambele controlate integral de OTE. Transferul actiunilor se va incheia in al treilea trimestru din acest an.
Infiintata in 1999, CosmoRom si-a inceput activitatea in anul 2000. Operatorul este controlat in proportie de peste 99,9 la suta de RomTelecom.
CosmoRom a raportat, in intervalul 1999-2003, pierderi cumulate de aproape 7.500 miliarde de lei.
Actiunile RomTelecom sunt detinute de OTE - 54,01 la suta si statul roman - 45,99 la suta, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

RomTelecom, aproape de piata de capital

O parte a actiunilor RomTelecom aflate in proprietatea statului vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sau pe pietele straine, cel mai probabil pana la finele anului, operatiunea fiind facilitata de vanzarea diviziei de telefonie mobila, CosmoRom, catre firma elena CosmOTE.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a declarat, vineri, ca, o data cu rezolvarea situatiei financiare a CosmoRom, un pachet de actiuni al RomTelecom aflat in proprietatea statului roman va fi cotat pe Bursa de Valori Bucuresti. "Ministerul Comunicatiilor va selecta un consultant care ne va spune cand si cate actiuni vom lista pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe Burse externe. Probabil ca pana la finele anului sau la inceputul anului 2006, statul roman va lista actiunile RomTelecom pe piata de capital", a spus Nagy.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.