Dupa patru zile de libertate petrecuta insa departe de lume, jurnalistii romani au primit invoire pentru a merge la casele lor. De la Palatul Cotroceni trei apeluri telefonice s-au indreptat ieri spre rudele lui Marie-Jeanne Ion, ale lui Sorin Miscoc

Dupa patru zile de libertate petrecuta insa departe de lume, jurnalistii romani au primit invoire pentru a merge la casele lor. De la Palatul Cotroceni trei apeluri telefonice s-au indreptat ieri spre rudele lui Marie-Jeanne Ion, ale lui Sorin Miscoci si ale lui Ovidiu Ohanesian. Familiile celor trei ziaristi au fost contactate de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu si invitate la Cotroceni. Partea importanta a mesajului venit dinspre celula de criza era insa ca perioada de carantina s-a sfarsit, iar Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu erau gata sa revina la viata de zi cu zi de dinainte de teribila incercare la care i-a supus viata. in ce masura ori cat de repede vor reintra in normal lucrurile pentru jurnalisti ramane de vazut.
Sora lui Sorin Miscoci, Daniela Berindei, ne-a declarat ca i-au pregatit ziaristului, acasa, la Sibiu, "o noapte alba, surpriza". Mama lui Ovidiu Ohanesian isi asteapta fiul cu mancarea lui preferata. in ce priveste familia lui Marie-Jeanne Ion, aceasta a fost luata prin surprindere de telefonul lui Claudiu Saftoiu intrucat consilierul prezidential o anuntase cu o zi inainte ca iesirea din carantina a celor trei nu va avea loc mai devreme de vineri.
intre timp, la Parchetul General, procurorii care lucreaza la dosarele sirianului Omar Hayssam - banuit ca are legatura cu rapirea - au audiat-o pe sotia acestuia, Adela. Femeia este martor in dosarul privind privatizarea societatatii Foresta Nehoiu. Ea a venit insotita de soferul lui Omar si a parasit Parchetul nu dupa multa vreme, spunandu-le anchetatorilor ca nu are habar despre afacerile sotului ei. in paralel, ieri, la Bagdad, Mohamad Munaf, omul de incredere al lui Omar care a fost rapit o data cu ziaristii si care este retinut in Irak, a dat noi declaratii cu privire la momentul rapirii. Potrivit autoritatilor irakiene, Munaf n-ar fi strain de luarea ziaristilor ca ostatici, iar un membru al familiei sale - o femeie - care locuieste la Bagdad a fost arestat ieri. Ea nu este singura persoana retinuta, in acest caz existand si alti suspecti de origine araba, apropiati ai lui Munaf si Hayssam.
La inchiderea editiei, familiile jurnalistilor ajunsesera la Cotroceni, insa intalnirea mult-asteptata cu ziaristii nu avusese loc inca.



Romania isi va retrage trupele din Irak in 2006

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ieri la Alba Iulia, in cadrul unei conferinte de presa, ca Romania isi va retrage trupele din Irak in maxim un an. "Actualmente in Irak avem misiuni de instruire si de dotare a armatei irakiene. Este putin probabil ca pana la sfarsitul acestui an, cum se estimeaza, sa ne incheiem misiunea si sa ne retragem trupele. Noi credem ca in anul 2006 armata irakiana va fi capabila sa preia toate misiunile pe care le desfasuram noi", a spus ministrul Atanasiu.

Misterele rapirii se vor risipi dupa 50 de ani

De la repatrierea ziaristilor, presedintele Traian Basescu a facut miercuri seara primele declaratii despre operatiunea de salvare a celor trei. "Eliberarea se datoreaza in cea mai mare parte trupelor antitero", a sustinut seful statului la o intalnire cu studentii organizata de "ProDemocratia". Adevarul intreg despre rapire va fi insa inchis intr-un dosar clasificat, care nu va deveni public decat peste 50 de ani. Ancheta se deruleaza acum pe doua fronturi. Serviciile secrete pun cap la cap informatiile, iar procurorii vizeaza faptele de terorism.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.