Consiliul Concurentei a amendat companiile Lafarge, Holcim si Carpatcement cu peste 27 de milioane de euro, pentru practicarea in comun a preturilor de vanzare a cimentului, se arata intr-un comunicat al institutiei.
"Cele mai daunatoare fenom

Consiliul Concurentei a amendat companiile Lafarge, Holcim si Carpatcement cu peste 27 de milioane de euro, pentru practicarea in comun a preturilor de vanzare a cimentului, se arata intr-un comunicat al institutiei.
"Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale, care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei, iar termenul generic utilizat in acest sens este cel de Cartel", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 - 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.
"Cartelurile reprezinta cea mai grava incalcare a concurentei prin deturnarea mediului de afaceri si exploatarea financiara a consumatorilor, anuland astfel beneficiile unei piete functionale. Afacerile de tip cartel sufoca productivitatea si anuleaza castigurile pe care le-ar aduce o piata normala", a spus Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, cu ocazia vizitei sale la Bucuresti.

Firmele au fost sanctionate circumstantial

Amenzile aplicate celor trei producatori sunt de 377,23 miliarde de lei pentru Lafarge Romcim, 290,04 miliarde de lei pentru Holcim si de 313,21de lei pentru Carpatcement. Holcim a fost sanctionata separat si cu suma de 1,4 milioane de euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.
Lafarge a vandut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna. Carpatcement, dupa ce a cumparat fabrica de ciment de la Fieni, a crescut preturile si la aceasta fabrica (cu 38 la suta). Holcim a fost sanctionata si pentru incalcarea deciziei 221/2000, cu amenda in valoare de 52,7 miliarde de lei.
"Speram ca aceasta decizie va marca sfarsitul unui comportament ilegal, iar companiile au ocazia sa demonstreze ca in viitor vor avea o conduita concurentiala corecta, a adaugat Berinde.
"In stabilirea amenzilor, s-au avut in vedere si circumstantele agravante si atenuante care au condus, in final, la diferentieri corespunzatoare", mai precizeaza comunicatul Consiliului Concurentei.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.