Monitorizarea omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost initiata in urma unor sesizari ale Serviciului Roman de Informatii (SRI) dar, cu toate acestea, in Raportul de activitate al SRI pe anul 2004 nu se vorbeste despre controversatul afacerist. A
Monitorizarea omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost initiata in urma unor sesizari ale Serviciului Roman de Informatii (SRI) dar, cu toate acestea, in Raportul de activitate al SRI pe anul 2004 nu se vorbeste despre controversatul afacerist. Aceasta concluzie a rezultat, ieri, in urma analizei Raportului SRI in cadrul Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului. Raportul de activitate a SRI pe 2004 nu contine informatii despre activitatile lui Omar Hayssam, dar, in legatura cu acesta, "in decursul anilor", SRI a sesizat organele de cercetare penala abilitate, pe diverse cai, despre "posibile infractiuni" a declarat, ieri, Ion Stan (PSD), secretarul comisiei. El a explicat ca, in baza cadrului legal, SRI culege informatii care vizeaza siguranta nationala, dar nu are posibilitatea legala de a desfasura anchete si administra probatorii, toate documentele legate de sesizari fiind transmise organelor de cercetare abilitate, respectiv la Ministerul de Interne (MI) si la Parchet. Referitor la faptul ca, desi SRI a sesizat organele de cercetare penala in acest caz nu s-a intamplat nimic, Ion Stan i-a trimis pe ziaristi sa se informeze la cele doua institutii.
SRI a transmis note informative privindu-l pe Omar Hayssam care, de altfel, a si fost monitorizat de anchetatori ca urmare a primirii acestor documente, a comunicat, ieri, potrivit Mediafax, Biroul de presa al Ministerului Public. Este vorba despre 85 de sesizari ale SRI privind infractiuni economice transmise institutiilor abilitate, transmise in ultimii ani si care aratau legaturile dintre Omar Hayssam si Mohammad Munaf.
Comisia va cere Serviciului sa prezinte, in termen foarte scurt, o informare despre declansarea, evolutia si finalizarea situatiei jurnalistilor luati ostatici in Irak si sa faca precizari la Raportul de activitate pe 2004, pentru a fi discutate in Comisie in prezenta conducerii SRI. Presedintele forului, liberalul Radu Stroe a declarat ca peste o saptamana, membrii Comisiei vor face, impreuna cu Biroul executiv al SRI, "o evaluare in comun" si, in functie de aceasta, se va decide daca va fi necesar ca SRI sa completeze documentul depus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.