Creditul in lei reprezinta o alternativa la creditul in valuta, fiind mai putin riscant, insa este mai scump si mai putin predictibil, este de preferat, totusi, ca un client sa se imprumute in moneda in care are venitul, a fost concluzia bancherilor

Creditul in lei reprezinta o alternativa la creditul in valuta, fiind mai putin riscant, insa este mai scump si mai putin predictibil, este de preferat, totusi, ca un client sa se imprumute in moneda in care are venitul, a fost concluzia bancherilor care au participat la un seminar pe tema dobanzilor la credite.
"Din punctul de vedere al criteriilor de analiza si al preturilor, Romania are o piata a creditului in valuta atat pe segmentul corporate, cat si pe retail. Cand cei care se imprumuta iau decizia de creditare, cel mai bine este sa analizeze in ce moneda au veniturile si datoriile. Daca o persoana are venituri in lei, cel mai bine este sa se indatoreze in lei, iar daca are valuta, se va imprumuta in valuta. La fel este si in cazul societatilor comerciale", a declarat directorul general adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu.
Vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a reafirmat principiul dupa care se ghideaza populatia si firmele, ca este bine sa economisesti in lei si sa te imprumuti in valuta.
"In mod agregat, acest comportament poate induce un risc la nivelul bancilor, concretizat intr-o expunere mai mare in valuta. Sunt putine componente ale creditului denominate in lei", a aratat Oprescu.

Populatia ia in seama numai randamentul si uita de risc

"Creditul in lei este o alternativa mai scumpa, dar mai putin riscanta, in conditiile fluctuatiilor cursului de schimb. Aceste caracteristici se bat cap in cap. Bancile dau credite in lei pentru ca acestea sunt cerute atat de catre companii, cat si din partea populatiei. Pe de alta parte, bancile au rolul de a le explica clientilor despre asumarea riscurilor. Oamenii nu asociaza costul cu riscul", a spus, Dragos Cabat, analist la Unicredit.
El a mentionat ca populatia se gandeste doar la costuri, nu analizeaza riscurile si se orienteaza spre randamente ridicate.
Acum, un client iese in avantaj la un credit in valuta si/sau un depozit in lei. Nu trebuie uitat insa ca stabilitatea euro este influentata de o piata mult mai mare decat cea a Romaniei care sustine leul.
Riscurile de care ei vorbesc se refera la posibile "accidente" ale monedei nationale cauzate de iesiri ale valutei speculative.
Asadar, in cazul in care oferta de valuta de pe piata ar scadea brusc, leul ar intra pe un curs descendent. Pierderile la un credit in valuta ar putea depasi castigul destul de mic realizat in prezent.
Nu trebuie uitat ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat recent ca usurinta cu care Romania a trecut peste momentul liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, prin care acestia pot profita de marja dintre dobanzile pasive la lei si la valuta, nu este relevanta pentru ce se va intampla de aici incolo.
Pe scurt, bancherii recomanda clientilor sa prefere siguranta in locul virtualelor castiguri pe termen scurt.

Leul continua sa se intareasca

Populatiei ii va fi greu sa se abtina de la a economisi in lei si a se imprumuta in valuta cand nimeni altul decat guvernatorul Isarescu a dat recent asigurari ca moneda nationala se va aprecia atat nominal cat si real.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.