Un raport al Bancii Mondiale avertizeaza asupra pericolului reprezentat de sistemele de pensii invechite si propune introducerea unor programe mixte, bazate pe un parteneriat public-privat, transmite Mediafax. In cadrul studiului intitulat "Sprijinir
Un raport al Bancii Mondiale avertizeaza asupra pericolului reprezentat de sistemele de pensii invechite si propune introducerea unor programe mixte, bazate pe un parteneriat public-privat, transmite Mediafax. In cadrul studiului intitulat "Sprijinirea veniturilor varstnicilor in secolul 21", expertii Bancii Mondiale afirma ca actualele structuri sunt depasite si tensionate, din cauza imbatranirii populatiei si a presiunilor economice.
Expertii avertizeaza ca nu exista o solutie unica pentru rezolvarea problemei pensiilor si ca cea mai buna cale ar fi sistemele multipolare care sa ofere flexibilitate si un management eficient al riscului. Raportul Bancii Mondiale survine intr-un moment in care in Statele Unite si Europa au loc dezbateri referitoare la modificarea planurilor de pensionare confruntate cu probleme de solvabilitate, in conditiile imbatranirii populatiei. Robert Holzmann, director al departamentului de protectie sociala al Bancii Mondiale, considera ca extinderea actualelor sisteme de pensii a condus adesea la cresterea deficitelor bugetare. Pentru mentinerea pe linia de plutire a actualelor sisteme, Guvernele ar fi nevoite sa reduca cheltuielile sau pensiile acordate generatiilor viitoare. Raportul sugereaza ca statele trebuie sa-si diversifice portofoliile de pensii, prin componente de finantare mixta, din partea Guvernului si a unor surse private.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.